Black metal Svardenvyrd je možná ukrutný, romantickou duši ale stejně nezapře

9. únor 2022

Některé návraty už možná nikdo ani nečekal. S ironií lze dodat, že částečně i proto, že mnozí pamětníci se dnes věnují úplně jiné hudbě, anebo metalovou scénu opustili docela. Svardenvyrd se rozloučili v roce 2007, tedy v období, kdy se na ústup dal i label Naga Productions, který byl spojený s jedním z protagonistů kapely. Dvojice ale po šestnácti letech znenadání vydala nové album – a Scarred Lands jsou více než důstojným comebackem.

Album je to vcelku nekompromisní, z metalu si bere jeho dramatičnost i syrovost. A v neposlední řadě znamená tenhle návrat do dávno minulých časů i ohlédnutí romantické. Zkušenost je slyšet také z debutové nahrávky dvojice Thistle, tedy Matěje Kotoučka ze Sky to Speak a filmaře Sima Hakalista. Na albu Teleopsia se vydávají do oblastí (improvizovaného) ambientu, který se ale nebojí rozkvétat do nenápadně opojných, mimoděčně tanečních ploch.

Mimoděčně taneční, tentokráte ale rockově, jsou i švédští The Hellacopters, kteří po několikaleté pauze vydávají novou desku nazvanou The Eyes of Oblivion. Ta je zdánlivě opět postavena na klasickém rock'n'rollovém modelu, který nemá čím překvapit, ale nebyl by to Nicke Andersson (mimo jiné nabubnoval i kultovní desku Left Hand Path od deathmetalových Entombed), aby všechny kolem neuhranul svou hudební genialitou.

Který producent stojí za masterem debutu Thistle? Jaký black metal v odstínech modré touží Viktor zažít live? A který bigbít by si užil naživo Banán, přestože jinak pózy rockových hrdinů nesnáší? Poslouchejte Modeláře!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.