Bloggerky Magnesie Litery 2015 Vývařovna, Asijatka a Iva Pekárková: Kratší, hejtované a nevýdělečné

24. březen 2016

„Původně jsem si myslela, že by ten blog šel nějakým způsobem monetizovat. Ale já jsem ho začala psát kvůli tomu, že jsem chtěla sdílet mikropříběhy. To chci dělat doteď a budu to dělat, i kdyby mně za to nikdo nezaplatil. Baví mě to a to je to hlavní,“ říká jedna z nominovaných v kategorii Blog roku 2015 Do Thu Trang.

Do Thu z webu asijatka.cz sleduje vývoj a proměnu blogů i preferencí čtenářů už několik let. Postupem času se jejich potřebám v příspěvcích přizpůsobila: „V roce 2008 začaly nastupovat vietnamské blogy, to jsem psala hrozně dlouhé články, které trvaly třeba čtyři nebo pět hodin, než jsem je dokončila. Teď vím, že i moji čtenáři, moje cílovka je zrychlená. Pro ně je lepší si přečíst něco kratšího, takže píšu kratší články.“

Dalším nominovaným na cenu Magnesia Litera v kategorii blog roku je i spisovatelka Iva Pekárková, která přenáší své zážitky na stránky knih už od konce 80. let, ale posledních sedm let se aktivně věnuje blogování na platformě iDnes.cz. Jak vnímá rozdíly v tvorbě bezprostředních blogů a zdlouhavých příprav na vydání knihy? „Blog je samozřejmě daleko instantnější. Člověk se může naštvat, nebo naopak se mu může něco líbit, vidět něco zajímavého a okamžitě si to může napsat do blogu. Co je na tom úžasné, je, že reakce přijdou okamžitě. Kdežto kniha, to aby si člověk někam zalezl na půl roku, musí na tom pracovat.“

Nominace nejlepších blogů vybrala porota složená ze spisovatelky Radky Denemarkové, básníka a publicisty Jonáše Zbořila a literárního kritika a spisovatele Ondřeje Horáka. O vítězi ale rozhodnou sami čtenáři. Hlasování probíhá na stránkách magnesia-litera.cz až do 3. dubna. Výhra? Padesát tisíc na vydání blogu v knižní podobě.

Jak by svou knižní prvotinu ukuchtily foodbloggerky z Vývařovny? „Vývařovna je takový náš deníček. Myslím si, že i ta knížka by pak byla plná fotek, ručně psaných poznámek a vystřihovaných textů,“ odpovídá Hannah Saleh. „A úplných hloupostí, prostě autorská knížka,“ dodává Jana Patočková alias Pakočka.

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.