Bob Dylan si Nobelovku zasloužil. Kteří muzikanti píší dobrou literaturu a kdo umí hudební romány?

12. srpen 2021
Liberatura

Liberatura vyrazila na festival Beseda u Bigbítu, vydala se tam hledat spojnice mezi hudbou a literaturou. Kteří muzikanti dokázali svými texty tvořit literární dílo? Kdo z nich napsal dobré romány? Jaké jsou rozdíly mezi hudební a literární publicistikou? Pozvání filozofovat o velikém tématu do rozpáleného stanu letního festivalu přijali hudební publicisté Aneta Martínková a Jiří Špičák.

„Přišlo mi to jako příjemný trolling od Nobelovy ceny,“ říká Jiří, když diskuzí o blízkosti literatury a hudby otevíráme téma nedávného laureáta Boba Dylana. Aneta dodává, že hledat pevné hranice mezi jednotlivými druhy umění bude mít smysl, až když Nobelovu cenu za literaturu dostane výtvarník.

„Literatura je specifická tím, že každý člověk v nějaké fázi života píše. Spousta hudebníků si vede deníky, spousta malířů píše skvělé texty. Literatuře se věnuje každý, ať už v tom, že vypráví příběhy, píše deník, dopisy, maily. Proto se každý může vztáhnout k literatuře. Určitě existuje spousta lidí, kteří nikdy nic nenamalovali, ale myslím si, že neexistuje nikdo, kdo nic nenapsal,“ myslí si Jiří.

Čtěte také

Z velkých myšlenek se dostáváme i ke konkrétním hudebníkům, kteří dobře píšou. Za pozornost rozhodně stojí PJ Harvey a její deska To Bring You My Love. „Je tam pro mě viditelný přerod z autorky písňových textů k rozvíjení vyprávění,“ popisuje Aneta, která taky vysvětluje, že v době vzniku desky se PJ Harvey učila storytellingu u spisovatelky Flannery O’Connor.

Zmiňujeme ale i britského hudebníka Richarda Dawsona a jeho výbornou píseň Jogging. Dawson používá pro mě přitažlivý formální trik – schválně nedodržuje rytmus a počet slabik, protože to slovo, které chce zazpívat, je pro něj tak důležité, že ho tam nějak vecpe. Občas to dělá i Dylan,“ říká Jiří.

Kteří čeští hudebníci píšou dobré texty? A jaké knihy se blíží hudbě? Poslechněte si Liberaturu s velkolepým tématem a užijte si spoustu tipů na dobré knihy, ale i hudební desky! 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.