Bohatá, tlustá, sladká a hustá. Tkay Maidza, Doja Cat a Olivia Rodrigo vzkazují: Buď tím, kým chceš ty

14. duben 2021
Topinky

Je lepší znít jako nová Lorde nebo kříženec Taylor Swift a Radiohead? Osmnáctiletá vycházející star Olivia Rodrigo naštěstí už po dvou superúspěšných singlech zní především jako ona sama. Recepty na osobitost jsou různé: Tkay Maidza využívá k plnotučnému soundu speciální syrup, zatímco americký rapper s krizí středního věku Angill si vypomáhá anabolickými beaty. Keep It Moving!

Tkay Maidza – Syrup

Credits: Takudzwa Maidza, Daniel Farber
Label: 4AD
Album: Last Year Was Weird, Vol. 3

Další hitový korálek navléká do své diskografie australská rapperka Tkay Maidza, jejíž kariéru bedlivě sledujeme. Syrup je její třetí singl v letošním roce, když počítáme i coververzi písně Where Is My Mind od Pixies. Novinka by se měla objevit na chystané mixtape Last Year Was Weird, Vol. 3. Maidza v Syrup deklamuje, že chce být „rich, thick, sweet, sick“, tedy „bohatá, tlustá, sladká a hustá“. O produkci tučného tracku se postaral Dan Farber, který se zpěvačkou spolupracuje dlouhodobě.

 

Doja Cat – Kiss Me More ft. SZA

Credits: Amala Zandile Dlamini, Carter Lang, David Sprecher, Gerard A. Powell II, Lukasz Gottwald, Rogét Chahayed, Solana Rowe, Stephen Kipner, Terry Shaddick
Label: Kemosabe / RCA
Album: Planet Her

Americká rapperka Doja Cat zažívá úspěšné období. Písně z její rok a půl staré desky Hot Pink ještě stále bodují v hitparádě, Doja ale už zbrojí na další desku. Její v pořadí třetí album se bude jmenovat Planet Her a vyjde v létě letošního roku. Teď ho propaguje první singl Kiss Me More, ve kterém se spojila se zpěvačkou SZA. Diskem ovlivněný track spoluprodukovali Dr. Luke a Yeti Beats, tedy tým, který s Doja Cat natočil hit Say So a Juicy. „Chtěla jsem udělat písničku o líbání. Říkala jsem si, že by to mohlo být roztomilé,“ dodává Doja Cat ke Kiss Me More.

 

Poté – Young Lies ft. Damon Albarn

Credits: Sylvern Mathurin, Damon Albarn
Label: Outlier
Album: A Tenuous Tale Of Her

V Paříži usazený rodák z karibského ostrova Svatá Lucie Sylvern Mathurin, který si říká Poté, chystá na začátek června vydání alba A Tenuous Tale Of Her, které propaguje aktuálním singlem s hostujícím frontmanem Gorillaz a Blur Damonem Albarnem. A je to velmi funkční spojení: Albarn se hudbě s neevropskými kořeny věnuje dlouhodobě, už v roce 2002 natočil album s muzikanty z Mali, a Poté se zase pohybuje na melancholické písničkářské vlně, která je blízká Albarnovi. Album vyjde u labelu Outlier, který provozuje britský producent Bonobo.

 

Olivia Rodrigo – Deja Vu

Credits: Olivia Rodrigo, Daniel Nigro
Label: Geffen
Album: *O*R

Její skladba Drivers License strávila na začátku letošního roku neuvěřitelné dva měsíce na čele amerického žebříčku, teď je před zpěvačkou Olivií Rodrigo úkol potvrdit, že není umělkyní jednoho hitu. Její druhý singl Deja Vu by měl rozehnat všechny pochybnosti a do značné míry se mu to daří. Indiepopová perla trochu zní, jako kdyby ji napsala Lorde, nebo jako „kříženec Taylor Swift a Radiohead“, jak ji popsal AV Club. Deja Vu s Rodrigo napsal Dan Nigro a píseň ohlašuje její debutové album *O*R, které vyjde 21. května.

 

Freddie Gibbs – Big Boss Rabbit

Credits: Fredrick Jamel Tipton
Label: Warner
Album: Big Boss Rabbit single

Rodák z Indiany a kvalitativně konzistentní gangsta rapper Freddie Gibbs se na letošním udílení cen Grammy právem dočkal nominace na nejlepší rapové album za jeho společný počin s DJem a producentem The Alchemist s názvem Alfredo. Mezi jeho další spolupracovníky patří třeba Madlib nebo Kenny Beats. Sólového dlouhohrajícího počinu jsme se od něj ale naposledy dočkali v roce 2018 s deskou Freddie. Jeho nejnovější singl Big Boss Rabbit uvádí úryvek rozhovoru s Mikem Tysonem a stejně jako legendární rapper Nas ve svém tracku You’re Da Man zde sampluje Sixta „Sugar Mana“ Rodrigueze. Pevně doufáme, že podobnosti doprovodných vizuálů k aktuálním dvěma singlům napovídají, že čtvrtá sólová deska je na cestě.

 

Angill – Keep It Moving ft. Method Man, ChubHill & SAMI

Credits: Richard Bond, Clifford Smith
Label: self-released
Album: Keep It Moving single

V červenci loňského roku se pro comeback po dlouhých patnácti letech rozhodl americký rapper Angill, který je znám především v East Coast undergroundu. Po nepříliš velkém ohlasu oldschoolových prvních singlů to nevzdal a zasloužený úspěch aktuálně slaví s chytlavou skladbou Keep It Moving, ve které hostuje mj. klasik žánru a Angillův celoživotní vzor Method Man. Svalnaté produkce tracku, který nadchne především fanoušky devadesátkového boombapu a šaolinské Wu-Tang estetiky, se ujal Anabolic Beatz.

 

Tierra Whack – Link

Credits: Tierra Whack Welton, Jesse Wendell Mapson
Label: Interscope
Album: Link single

Rapperka z Filadelfie Tierra Whack zazářila před třemi lety albem a klipovým filmem Whack World, od té doby ale vydává výhradně (znamenité) singly. Dalším v pořadí je skladba Link, která má být její ódou na lidskou kreativitu. Vytvořila ji v partnerství s jednou slavnou firmou vyrábějící stavebnice, z níž jsou vyrobené propriety v klipu k písni. Ten je, jak je u Tierry Whack obvyklé, z žánru sci-fi. Na písni s ní spolupracoval J Melodic.

 

Dimzy – All Over ft. 67 SJ, Yzomandias & Nik Tendo

Credits: Jakub Vlček, Dominik Cita
Label: Dimzy6ix7even
Album: A Glass Of Water 2

Členové Milion+ jsou po Smackovi dalšími českými rappery, kteří mají feat na desce svých britských kolegů. Elitní domácí tandem Yzomandias & Nik Tendo s lehkostí nakládá na ponurém tracku All Over z nového alba A Glass Of Water 2 rappera Dimzyho, který je členem kultovní londýnské skupiny 67 a čeří vody drillové UK scény už od roku 2012. Ke skladbě All Over z desky, na které mimo jiné hostuje i britský producent Mike Skinner aka The Streets, vznikl i temný videoklip.

 

Bude Aleš ode dneška konečně tlustej? Kterého pofidérního klubu je členem? Dokáže Filip usnout bez anabolik? A co má společného se šimpanzem bonobo? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka