Bokovky, všudypřítomné mašle nebo účes „na Rachel“. Jak ovlivnily americké seriály módní trendy?

17. srpen 2021

Streamovací společnost HBO Max nevrátila divákům aspoň na chvíli jenom seriál Přátelé. V posledních měsících také připravuje sequel Sexu ve městě nebo reboot Gossip Girl. Všechny jmenované seriály přitom spojuje především ikonická móda. Do popkulturního pořadu Radia Wave jsme tak museli pozvat vystudovanou teoretičku módy Janu Patočkovou, která shodou okolností také viděla všechny díly zmiňovaných seriálů, a to nejednou. Poslechněte si nový díl.

And Just Like That... je název zatím desetidílného pokračování úspěšného seriálu z prostředí newyorské střední (a vyšší) třídy Sex ve městě. Showrunner Michael Patrick King, který v mezičase vytvořil také netflixovský seriál AJ and the Queen nebo hit 2 $ocky, pro něj přemluvil tři hlavní herečky ze čtyř. Kromě Kim Catrall, která v předchozím seriálu a dvou filmech ztvárnila sexuálně pozitivní Samanthu, tak diváci znovu prožijí opulentní život Carrie (Sarah Jessica Parker), Charlotte (Kristin Davis) a Mirandy (Cynthia Nixon).

„Fanoušci sledují zuřivě už samotné natáčení. Existují instagramové účty, kam uživatelé posílají fotky z natáčení a debatují nad outfity postav. Snaží se tak odhadnout nejen módní trendy, které bude seriál udávat, ale také možné příběhové linky,“ komentuje Patočková a dodává, že jeden účet založily také samotné kostymérky seriálu.

Patricia Field, která celé čtveřici vytvořila před lety snadno rozpoznatelné looky, však tentokrát na place chybí. Má příliš práce s jiným seriálem, v jehož počátcích stál také úspěšný americký producent Darren Star – Emily v Paříži.

Výrazný styling je spjatý i s Gossip Girl, jejíž reboot hodnotí „ředitelka módy“ Jana Patočková jako překvapivě povedený. Zajímavé je přitom podle ní sledovat tematické rozdíly mezi oběma seriály. „Je vidět, že od původního hitu uběhlo mnoho let. Současní teenageři tak řeší zcela jiná témata. Nedostupnost bydlení, rasismus, sexuální nebo genderové menšiny či tlak sociálních sítí.“

Jednu z hlavních postav v nové verzi seriálu ztvárnila Tavi Gevinson. Ta už od roku 2008, kdy jí bylo teprve 12 let, určovala ve Spojených státech trendy skrze svůj módní blog Style Rookie. Proč blogerku z Vývařovny dojal právě její monolog v nové Gossip Girl? A proč je náročné v seriálu rozeznat teenagery od jejich rodičů? Stáhněte si Kompot jako podcast a poslechněte si jej až do konce!

Jací čeští influenceři na TikToku osvětlují život diabetiků? Kdo umí lépe italsky: Lady Gaga nebo Madonna? A nabídl nějaký český seriál také módní momenty, které ovlivnily domácí scénu? Odpovědi naleznete v novém díle Kompotu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.