Bouchačky a kostlivci v bazénu. Jaké byly nejlepší memy letošního června?

6. červenec 2020
Fenomem

Vypadá to, že memy o koronaviru už pomalu odchází. Naštěstí. Místo nich se lidé v červnu bavili na internetu memovým templatem, v němž děti topící se v bazénu zastupují naše problémy, a také šílenou dvojicí se střelnými zbraněmi.

Že jsme tu dlouho neměli memový template, který by se hodil na různé komplikované životní situace? Tak pozor, teď už ho máme. Jeho hrdiny jsou děti v plaveckém bazénu – s jedním z nich si matka nadšeně hraje na okraji, zatímco druhé, o něco starší, se samo horko těžko drží nad vodní hladinou. A aby toho nebylo málo, k obrázku je připojený vertikálně další, na kterém je pod vodou schovaný kostlivec.

Surreálná kombinace může mít spoustu vysvětlení a je na nás, jak template použijeme a jakými charakteristikami opatříme jednotlivé aktéry situace. Dobře, to nejjednodušší a nejpopulárnější je: rodiče a tři sourozenci, z nichž ten nejstarší je už pod vodou a nikoho to nezajímá. Ale třeba taky: já jako matka, která řeší problémy druhých lidí – nejmladší dítě, zatímco moje problémy (tedy druhé dítě) se topí a pod vodou dlí můj úplně největší problém, který jsem se rozhodl ignorovat.

Mem má zachycovat „nesrovnalosti mezi množstvím pozornosti, která je věnována různým lidem nebo věcem“ – to tedy alespoň tvrdí memová encyklopedie StayHipp. Obrázek s dětmi v bazénu, původně údajně foto z osmdesátých let, se objevil na Redditu někdy před dvěma lety – tehdy děti zastupovaly různé matematické rovnice. Do hry se obrázek vrátil o rok později, spodní vrstva s kostrou do něj přibyla letos a popularita memu narostla do takové míry, že vstoupil do veřejného povědomí.

Červnovým memem číslo jedna je ale ten, který internet pojmenoval Karen and Ken. Vychází z fotografie, na níž je postarší manželský pár, který drží v rukou střelné zbraně a sveřepě hledí do kamery. Jako kdyby si svojí drsností přímo říkali o to, aby je internetoví kutilové vlepovali na plakáty akčních filmů nebo do scének z gangsterek. Ostatně, pojmenovali je podle memových stereotypů: muž se samopalem je Ken – starší bílý muž, který miluje zbraně, Ameriku a volí Trumpa –, zatímco jeho žena je Karen – přehnaně sebevědomá, pasivně agresivní běloška, která má pocit, že jí někdo neustále ubližuje. Ostatně o Karen jsme mluvili už v jednom z květnových Fenomemů.

Kdo ve skutečnosti jsou tito memoví Bonnie a Clyde? Pár zachytily kamery na konci června v americkém St. Louis, oba jsou povoláním právníci. Ozbrojená dvojice vyběhla na dvoreček své honosné vily, zrovna když kolem procházel průvod protestující proti systémovému rasismu. Obě skupiny si vyměnily pár peprných slov, nicméně demonstrantům z Black Lives Matter byla dvojice se zbraněmi spíš pro legraci. I proto se stali objektem výsměchu skrze memy, jeden třeba tvrdí, že tohle je ta dvojice z Pulp Fiction, která přišla vykrást ve filmu bistro, jen o třicet let později. Ve druhém plánu nicméně z Karen a Kena trochu mrazí – lidé, kteří vytahují pušky na druhé, to je obraz současné Ameriky, která z dálky vypadá, že je na pokraji občanské války. Tak snad zůstane jen u vtipu.

Kde se vzal memový template s topícími se dětmi a co všechno můžou znamenat jednotliví aktéři? Proč manželský pár míří zbraněmi a jak je virál pojmenovaný Karen a Ken spojený se současnými protesty proti rasismu? Poslechněte si aktuální díl rubriky Fenomem a zjistíte, které dva memy byly největší v měsíci červnu.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.