Bourání s architektem a historikem architektury Petrem Klímou

31. březen 2014

Hostem 151. dílu Bourání byl plzeňský architekt a historik architektury Petr Klíma, autor výstavy KOTVY MÁJE / České obchodní domy 1965–1975 a editor stejnojmenné knihy.

Hlavním tématem našeho rozhovoru jsou obchodní domy 60. a 70. let, okolnosti jejich vzniku i vztah veřejnosti k těmto stavbám. Kotva, ústecké Labe, pardubický Prior – které z nich jsou natolik výjimečné, aby byly památkově chráněné? Proč diskuse o kvalitě staveb z tohoto období začíná až ve chvíli, kdy některé hrozí demolice? Byla architektura v době normalizace pod ideologickým dohledem? Proč se generace „Husákových dětí“ tak zajímá o realizace z této doby?

Mluvili jsme také o málo známé architektce (nejen) obchodních domů a designérce Růženě Žertové. Závěrečná část pořadu je věnována plzeňskému působení Petra Klímy a jeho projektům v oblasti veřejného prostoru. Končíme výzvou: Pěstuj prostor!

Petr Klíma (* 1981) se narodil a žije v Plzni. Vystudoval Fakultu filozofickou ZČU (2006), Fakultu architektury ČVUT v Praze (2009) a VŠUP v Praze (2010). V letech 2010–2013 působil na Fakultě umění a designu ZČU jako pedagog a manažer pro tvůrčí činnost; i nadále zde přednáší. Je autorem výstavy KOTVY MÁJE / České obchodní domy 1965–1975 a editorem stejnojmenné publikace (2011), podílel se na výstavě věnované architektce Růženě Žertové (2013); je také editorem připravované doprovodné knihy. Od roku 2013 se v rámci doktorského studia na VŠUP věnuje architektuře československých velvyslanectví a zastupitelských úřadů z období 1948–1989. Od roku 2011 působí ve společnosti Plzeň 2015, kde připravuje akce a projekty spjaté s architekturou a veřejným prostorem – aktuálně zejména Plzeňský architektonický manuál.

autor: Karolína Jirkalová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.