Bourání s architektem Milošem Florianem: Existují i jiné konstrukční možnosti než sloup, stěna a deska

12. srpen 2016

Hlavním námětem našeho rozhovoru bylo více než dvacetileté pedagogické působení Miloše Floriana na fakultě architektury ČVUT v Praze.

Mluvili jsme o zaměření jeho ateliéru s názvem FLOW. O přístupu ke studentům a o sledování toho, jak se jim následně daří. O důvodech, proč nemá rád pojem „experimentální architektura“. O otevřenosti. O svobodě, která znamená zároveň zodpovědnost. O jeho náhledu na vývoj architektury v Česku po roce 1989. O odhadu, jak bude vypadat blízká budoucnost nejen v architektonické oblasti.

doc. Ing. arch. Miloš Florián, PhD. (*1958)
vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze, kde i v současné době působí. Od roku 1995 pracoval v Ústavu navrhování II pod vedením prof. Ing. arch. Arnošta Navrátila, CSc., kde se spolupodílel na ateliérové výuce a cvičeních ze zdravotních i sportovních staveb. V letech 2002 - 2003 působil v Ústavu dějin architektury a umění pod vedením prof. Ing. arch. Petra Ulricha, CSc. jako vědecký pracovník. Od té doby funguje v Ústavu stavitelství I pod vedením prof. Ing. Miloslava Pavlíka, CSc. Hlavní oblastí jeho odborného zájmu jsou sklo jako konstrukční materiál, inteligentní pláště budov, konstrukce volných forem, technologie CAD/CAM a nanotechnologie. Podílí se na vědecko-výzkumné činnosti ČVUT. Od října 2004 vede studio FLO(W).

www.studioflorian.com

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.