Bourání s architektem Pavlem Hniličkou o Pražských stavebních předpisech

4. březen 2015

Hostem 158. dílu byl architekt Pavel Hnilička. Jednou už hostem Bourání byl, a to před pěti lety, kdy jsme si povídali o jeho studiu, publikační činnosti a především o vlastní architektonické praxi. Tentokrát byl důvod našeho rozhovoru jiný.

Jsou jím Pražské stavební předpisy, dokument, který byl nedávno schválen Radou hlavního města Prahy a který nabude účinnosti od 1. října 2014. Jde o dokument, který by měl zásadně proměnit podmínky, podle kterých se dnes v Praze staví, a Pavel Hnilička vedl po dva roky tým, který jej připravoval. Jaké nás čekají nejvýraznější změny a jak se nové předpisy liší od minulých, to bylo hlavním tématem našeho rozhovoru.

Pražské stavební předpisy, které nabudou účinnosti 1. října 2014, jsou k dispozici k prostudování zde.

Čtěte také

Pavel Hnilička (* 1975 v Praze)
Studoval na FA ČVUT v letech 1993–2000 u prof. Ladislava Lábuse a u prof. Aleny Šrámkové. V letech 2002–2003 absolvoval postgraduální studium na ETH Zürich u prof. Dietmara Eberleho.
Pracoval v ateliéru 4DS v letech 1998–1999 a v ateliéru prof. Pavla Zvěřiny v letech 1999–2002. Od roku 2003 vede samostatný ateliér v Praze a spolupracuje s ateliérem Baumschlager Eberle na projektech pro Prahu. V roce 2006 založil sdružení Hnilička Císler Architekti, dnes Hnilička architekti.
V roce 2005 vydal v nakladatelství ERA 21 knihu Sídelní kaše – Otázky k suburbánní výstavbě rodinných domů. Od roku 2007 externě vyučuje na FA ČVUT na ústavu urbanismu. Byl editorem ročenky česká architektura 2009–10. Je místopředsedou České komory architektů.
http://www.hnilicka.cz

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka