Bourání s architekty ze Studia 0,5: Zachovávat původní prvky je půlka úspěchu

26. září 2018

„Vyprofilovali jsme se k interiérům starších bytových domů. Když vidíme domy z 19. století nebo z 20. let, jsme rádi, že neděláme novostavby, kvalita se nedá srovnat,“ říká Vít Svoboda. Spolu s Pavlem Novým působí v ateliéru 0,5 Studio a vytvářejí interiéry. O kráse starých domů, ale třeba i o práci na expozici KMENY 90 mluvili v pořadu Bourání.

„Čas, peníze, pochopení a cit pro materiál z hlediska investora. To jsou rozdíly mezi současnou architekturou a stoletými domy. Dnes jsou to developeři, dříve to byly zakázky pro lidi, kteří pak v domě sami bydleli,“ říká Vít Svoboda. Vnitřní schémata domů z té doby se na Vinohradech a na Žižkově podle nich moc neliší. „Možná tak fasádou,“ říkají architekti. K různým rekonstrukcím se snaží přistupovat s respektem k objektu. „Často se snažíme navazovat na to, co daný objekt byl. Současná produkce vytváří třeba dekorativní povrchy, ale ty by ideálně měly odkazovat k historii a minulosti,“ říká Pavel Nový. „Snažíme se také investorovi vysvětlovat, že záchrana toho původního je vlastně půlka úspěchu. Pro vytvoření nového pak není potřeba tolik vkládat a třeba i cenově to vyjde prostě výhodněji,“ doplňuje Vít Svoboda.

Svoboda s Novým mimo jiné vytvořili také stoly a židle pro pražský Přístav 18600. Netradiční nábytek vznikal tak, že do matrice v zemi tvůrci nalili beton a čekali, co z toho bude. „Mě osobně bavila ta performance toho vytahování. Přijel bagr, vytáhl to, padala z toho hlína. Dopadlo to podle představ, má to ten amorfní tvar, který jsme očekávali. A asi nás překvapilo i to, že to vypadalo ještě ošklivěji, než jsme čekali,“ říká Nový. Stoly vytáhli také s různými kořeny a klacky, které se k betonu přilepily. Nábytek tak vypadá, jako by opravdu vyrostl ze země. Nazvali jej Ztracený. „Je to odkaz na ztracené bednění, ten prostor Přístavu 18600 byl takovej zapomenutej. Teď už je to tam živější, ale první rok to poměrně věrně korespondovalo s tím ztraceným prostředím,“ říká Svoboda. Fotografie z vytváření forem v zemi a vytahování odlitých betonových stolů najdete na webu studia.

Architekti mají ve svém portfoliu celou řadu projektů. Spolupracují asi 6 let, konečný součet neznají, na svých webových stránkách mají ale více než sto různých návrhů, studií a uskutečněných projektů. „Děláme věci, které nás baví a které se nestydíme prezentovat. Začali jsme dělat interiéry, pak přišly výstavy, teď to přechází do rodinných domků.“

Poslechněte si rozhovor s Vítem Svobodou a Pavlem Novým v pořadu Bourání.

autoři: Adam Gebrian , maf
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka