Bourání s grafickým designérem Robertem V. Novákem

9. říjen 2013

Hostem 141. dílu Bourání byl grafický designér, ale především všestranný tvůrce, Robert V. Novák.

Do 28. října 2013 probíhá v Plzni, konkrétně v Západočeské galerii výstava s názvem Časový optimista. „Výstavu lze vnímat jako ohlédnutí za dosavadní prací Roberta V. Nováka, nemá ale charakter retrospektivy díla. Spíš jde o pokus na jeho jednotlivých projektech dokumentovat mnohoznačnost, nepředvídatelnost a neopakovatelnost tvůrčího procesu jako takového. Více než konkrétní výsledky ukazuje způsob autorova uvažování. Klade si za cíl naznačit, jak na každodenní úrovni funguje inspirace, jak okolnosti soukromého či pracovního života Roberta V. Nováka prostupují vším, čím se zabývá,“ říká o výstavě kurátor Tomáš Pospiszyl.

Povídali jsme si ale nejen o výstavě, ale i o východiscích Robertovy práce. Jak se dostal k tomu, co dělá, čemu všemu se věnuje a zda se jeho celkový přístup k práci dá popsat jednotně. Zabrousili jsme i do tématu architektury, se kterou se Robert pravidelně střetává, jak v rovině běžného uživatele, tak jako profesionál, který připravoval např. katalogy k výstavám firem SIAL, či DaM. Došlo také na reklamu, zpětnou vazbu od kolegů, technologie, fotografování a pochopitelně na plány a ambice do budoucna.

Robert V. Novák (*1962)
Vyučený litograf, který se skrze angažmá v divadle Archa a práci pro nakladatelství Torst etabloval na poli grafického designu a za uplynulých dvacet let jste mnohé výsledky jeho práce nemohli minout.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.