Bourání s historikem a teoretikem architektury Rostislavem Šváchou

6. leden 2014

Hostem 144. dílu Bourání byl historik a teoretik architektury, vysokoškolský pedagog, překladatel a dlouholetý člen Klubu Za starou Prahu, Rostislav Švácha.

Povídali jsme si o jeho současných aktivitách, nedávno publikovaných knihách a připravované výstavě se sportovní tématikou. Došlo i na jeho názory na nejsoučasnější českou architekturu a na vyjasnění pojmu, který je s Rostislavem Šváchou neodlučně spjat – přísnost. Tentokráte jsme dostáli názvu pořadu a částečně se věnovali i bourání: obchodního domu Ještěd v Praze, obchodního domu Uran v České Lípě, či domu na nároží Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Mluvili jsme o současném stavění v Olomouci. Debatu jsme uzavřeli výhledem do budoucnosti a okomentováním prací studentů, které mohl RŠ poznat během svého pedagogického působení na AVU v Praze.

Rostislav Švácha ( * 1952)
Roku 1985 se stal vědeckým pracovníkem Ústavu dějin umění Akademie věd České republiky
Je současným držitelem ceny Ministerstva kultury za přínos v oblasti architektury
Vyučuje na AVU v Praze a na Univerzitě Palackého v Olomouci.
Je autorem a spoluautorem např. knih Od moderny k funkcionalismu: Proměny pražské architektury 1. poloviny 20. století , Česká architektura a její přísnost: padesát staveb 1989 – 2004, SIAL, Naprej!.
Je rovněž autorem stovek článků a překladů zabývajících se architekturou, jak tou současnou, tak historickou.

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.