Bourání s Jaroslavem Hulínem, Martinem Kaftanem, Jiřím Pavlíčkem (Echorost)

9. prosinec 2009

Do 41. dílu Bourání jsem si pozval zástupce nejmladší architektonické generace, členy sdružení Echorost. Mluvili jsme o studiích a praxi v zahraničí. O "digitální architektuře". O doktorandských studiích na ČVUT. O společném pobytu v Londýně. O důvodech setrvání v České republice. O současných a připravovaných projektech. O plánech a ambicích.

Echorost
- je skupina mladých českých architektů, která vznikla na jaře roku 2009. Její zakladatelé Jaroslav Hulín, Martin Kaftan a Jiří Pavlíček se seznámili v Londýně, kde sbírali zkušenosti na široké škále architektonických, designérských a inženýrských projektů realizovaných po celém světě (mezi nimi byly například rezidenční vily v Turecku a na ostrově Mauricius, mrakodrapy v Mexiku, Saudské Arábii a Hong Kongu nebo klub a lázně na francouzském pobřeží). Jejich společná tvorba kombinuje architektonickou praxi s výzkumem, výukou a experimenty. Inspiraci pro často velmi nestandardní návrhy, jejichž škála zahrnuje grafiku, užitné předměty, interiéry, běžné stavby i mrakodrapy, čerpá z oblasti mezi architekturou, designem, výpočetními technologiemi a ekologií. Cílem je tyto inovativní a důmyslné návrhy nejen navrhovat, ale také realizovat. Na řadě projektů ECHOROST spolupracuje s jinými tvůrci a poskytuje jejich týmům poradenství v oblasti výpočetních technologií, geometrie a ekologie. Všichni tři členové se kromě společné tvorby věnují doktorskému studiu na FA ČVUT.

Jaroslav Hulín (Ing. arch) studoval na FA ČVUT a TU Delft. Po stáži u Renza Piana v Janově se učil pod vedením Cecila Balmonda v Arup Advanced Geometry Unit a nakonec ve studiu Thomase Heatherwicka, kde pracoval mimo jiné na britském pavilonu pro Světovou výstavu v Šanghaji. Je spoluzakladatelem projektu Digitální architekt.

Martin Kaftan (B.Arch., MSc.) studoval na New Jersey Institute of Technology v USA a na Bartlett School of Architecture v Londýně. Při výzkumu použití umělé inteligence v architektuře spolupracoval se sochařem Anthonym Gormleym. V New York City pracoval v ateliéru A-Squared Architects, v Londýně v ateliéru LeaKatz a dva roky u firmy Forster and Partners ve skupině Specialist Modelling Group.

Jiří Pavlíček (Ing. arch., MA) studoval na FA ČVUT a na Berlage Institute v Rotterdamu. V Nizozemí se podílel s ateliérem MVRDV na výzkumu SpaceFighter (The Evolutionary City) a v rámci spolupráce UN studia a Berlage Institutu pracoval na alternativním návrhu nově vznikajícího finančního centra v Amsterodamu. V Londýně pracoval rok u firmy Foster and Partners a rok v kanceláři Youmeheshe.

Související odkaz:
echorost.com

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.