Bourání s kurátory 26. mezinárodního grafického bienále v Brně

2. červen 2014

Hosty 155. dílu Bourání byli Tomáš Celizna, Adam Macháček a Radim Peško, kurátoři letošního 26. ročníku mezinárodního grafického bienále v Brně.

Tématem našeho rozhovoru byl 26. ročník mezinárodního grafického bienále v Brně, který odstartoval 19. června a potrvá až do 26. října 2014. Jeho téma zní grafický design, vzdělávání a školy, a tak se téma vzdělávání stalo i jádrem našeho rozhovoru. Hosté disponují řadou mezinárodních zkušeností, pokusili jsme se probrat zásadní rozdíly mezi Českou republikou a zeměmi, kde působili a působí, a to nejen v oblasti vzdělávání.

Pokusili jsme se trochu nahlédnout do produkčního pozadí přípravy takovéto akce – mluvili jsme o podmínkách, ve kterých bylo letošní bienále připravováno. Druhým podstatným tématem našeho rozhovoru byla spolupráce. Řada tvůrčích disciplín se v posledních letech mění z individuální práce na kolektivní a grafický design zřejmě nebude výjimkou. Využili jsme tedy faktu, že hosté byli hned tři a dotkli se i tohoto tématu.

Tomáš Celizna (1977) se věnuje grafickému designu zejména ve spojení s novými technologiemi. V letech 2001 až 2005 působil pod hlavičkou dgú. Prostřednictvím Fulbrightova stipendia (2006) absolvoval studium grafického designu na Yale University School of Art v New Haven (MFA, 2008). V současné době žije a pracuje jako nezávislý designér v Amsterdamu, kde také působí jako lektor grafického designu na Gerrit Rietveld Academii. Spolupráce zahrnují, mezi jinými, bak, basis voor actuele kunst, Utrecht; Graduate School of Design Harvard University, Cambridge; Fakulta architektury ČVUT, Praha; OASE Journal for Architecture, Rotterdam; Royal Academy of Art, The Hague; Sandberg Instituut, Amsterdam; Stedelijk Museum, Amsterdam; a The New Institute, Rotterdam. Od roku 2011 je členem kurátorského týmu Mezinárodního bienále grafického designu Brno.

03134870.jpeg

Adam Macháček (1980) je grafický designér. Po studiích na VŠUP, Rietveld Akademii v Amsterdamu a Ecal v Lausanne spoluzaložil v roce 2004 studio Welcometo.as, od roku 2011 členem kolektivu 2014 Designers. Zabývá se především navrhováním knih a publikací, ilustrací a identit. Spolupracoval mimo jiné s Moravskou galerií v Brně, Théâtre de Vevey (sezony 2003–2012), Galerií Rudolfinum, SFMOMA, Chronicle Books, Památníkem národního písemnictví, Domem umění města Brna a dalšími. Pro Bienále Brno inicioval a připravil výstavy Work from Switzerland (2004) a Work from Mars (2006, spolu s Radimem Peškem). Od roku 2011 je členem kurátorského týmu Mezinárodního bienále grafického designu v Brně. Žije a pracuje v Berkeley.

Radim Peško je grafický designér žijící a pracující v Londýně. Ve své práci se zaměřuje na tvorbu písem, publikací, vizuálních identit a je také iniciátorem výstavních projektů spojených s grafickým designem. Mezi jeho aktivity se řadí práce pro Moravskou galerii v Brně, Secession ve Vídni nebo Bedford Press v Londýně. Podílel se na identitách Museum Boijmans v Rotterdamu, Stedelijk Museum v Amsterdamu či Berlin Biennale 8 mimo jiné. Účast na výstavách zahrnuje Graphic design in production, Minneapolis/New York, nebo Graphic Design Worlds v Triennale Design Museu v Miláně. Pravidelně spolupracuje s Kateřinou Šedou na výtvarných projektech a knihách. V roce 2010 založil a řídí digitální písmolijnu RP Digital Type Foundry. Je hostujícím lektorem na Gerrit Rietveld Akademii v Amsterdamu a École nationale supérieure des beaux-arts v Lyonu. Od roku 2011 je členem kurátorského týmu Mezinárodního bienále grafického designu v Brně.

www.bienalebrno.org

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.