Bouřky a přívalové deště se přehnaly přes západní a střední Čechy

25. květen 2018

Přívalové deště včera odpoledne a v noci zasáhly Plzeňský kraj. V Hradci u Stoda budou následky uklízet ještě týden. Kvůli silnému dešti stále nejezdí vlaky mezi Stodem a Holýšovem a na třech místech je vyhlášen první povodňový stupeň.

Včera se kvůli podmáčeným kolejím zastavila doprava mezi Stodem a Holýšovem a na Domažlicku na trati do Německa, provoz by měl být obnoven dnes, jak sdělila Kateřina Šubová ze Správy železniční dopravní cesty. Náhradní dopravu zajišťují autobusy. Po vydatných srážkách jsou v kraji na třech místech první povodňové stupně na Rokycansku na řece Klabavě a na Holoubkovském potoce.

K desítkám případů vyjeli hasiči

V souvislosti s deštěm vyjížděli k desítkám případů také hasiči, nejčastěji čerpali vodu ze sklepů nebo čistili zaplavené silnice, zprůchodňovali vtokové vpusti, odstraňovali bahno z komunikací nebo hradili pytli s pískem. V několika případech hasiči odstraňovali také spadlé nebo vyvrácené stromy hrozící pádem. Několikrát vyjeli k monitorování stavu toků. Nejvíce zásahů měli hasiči na Rokycansku, jižním a severním Plzeňsku.

Řeka plná bahna se prohnala také obcí Hradec u Stoda. Někteří obyvatelé uklízeli ještě pozdě v noci. „Ve sklepě máme vodu, bydlíme totiž pod strání a všechna voda steče k nám,“ říká obyvatelka obce Marie Krejčíková. Bahno z polí znečistilo komunikace a parky. „Přívalový déšť přinesl bahno z polí na komunikaci a voda zasáhla i zdejší parky. Díky firmě, která tady staví kanalizaci a půjčila nám bagřík, jsme to s hasiči uklidili a po dešti musíme komunikace ještě dočistit,“ popsal starosta Hradce Pavel Hlaváč. Odhadem bude uklízení trvat ještě týden.

autoři: Michaela Svobodová , mkl
Spustit audio