Bratr bolševik mě přivedl ke křesťanství, říká malířka Věra Nováková

9. duben 2023

Do velikonočního Hergot!u přijala pozvání malířka, ilustrátorka a sochařka Věra Nováková. Ke křesťanské víře si našla cestu za minulého režimu, kdy z politických důvodů nemohla veřejně tvořit. Co pro ni víra znamená a proč podle ní nemůže být nikdy konzervativní? I na tyto otázky se v Hergot!u dostalo.

Věra se narodila v roce 1928 do ateistické, sociálně demokratické rodiny. Její otec církev i víru odmítal, protože se vymezoval vůči Rakousku-Uhersku, se kterým bylo náboženství spojené. Matka byla o 11 let mladší než otec a podle Věry na otázku víry odpovídala: „Pro mě Bůh je láska.“ Věra si k tomuto pohledu v životě také došla.

Chvíli po přijetí na Akademii výtvarných umění v Praze byla Věra se svým budoucím manželem malířem Pavlem Brázdou z politických důvodů vyhozena. Tento šok byl podle ní momentem, kdy začala hledat univerzální hodnoty. „Já ironicky říkám, že ten bratr bolševik mě přivedl ke křesťanství.“

Manžel se křesťanem nikdy nestal a vůči víře své ženy byl skeptický. Podle Věry ale zůstala její víra díky němu živá. „Byl to takový stimul pro mě, abych neupadla do nějakého mechanického opakování.“ Upadnout do normy je podle umělkyně největším nebezpečím víry. Ta by podle ní měla být naopak obrácená do budoucnosti, a proto nemůže být konzervativní.

„Víra musí být živá, dynamická a nemůže se zakonzervovat a zůstat tam kde je. Nemůže se zaškatulkovat do nějakého formalismu. Já si myslím, že farizejové byli konzervativci. Víra není hotovka.“

Jak Věra prožívá Velikonoce? Jak vypadal její křest a jak se k němu stavěl manžel? Jaké je podle ní největší lidské pokušení a jak se mu dá ubránit? A jakou roli hrál v jejím životě známý kněz Jiří Reinsberg? Poslechněte si Hergot!.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.