Brazilský karneval Sébastiena Telliera je jen jedna velká předehra

12. červen 2014

Pařížský popový bonviván Sébastien Tellier vyznává vysoké pracovní nasazení a sotva půl roku po vydání své poslední desky Confection vypouští letní novinku L'aventura. Je docela pravděpodobné, že si s deskou pospíšil tak, aby se svezla na vlně zájmu o Brazílii, kde právě začíná fotbalový šampionát. Tellier totiž svoji osmou studiovou desku pojal jako poctu latinskoamerické zemi, kterou miloval, když jako dítě vyrůstal ve Francii. Album tak má být podle jeho slov rekonstrukcí dokonalého dětství, které nikdy neměl.

L'aventura samozřejmě není jen pocta zemi, ale hlavně její hudbě. Společně se spolupracovníky velkých jmen, jako jsou Jean-Michel Jarre a Philippe Zdar (Cassius), se Tellier ponořil do světa samby, bossa-novy či hudby ze špionážních filmů 70. let, o smyčce se tady stará brazilský skladatel Arthur Verocai a na perkuse hraje jazzový mistr Robertinho Silva. V souladu s konceptem desky má ale vždy přednost přiznaně naivní vidění latinskoamerické kultury, které evokuje dětské dobrodružné knížky nebo komiksy. Tellier se prý brazilské hudbě před natáčením desky dlouho záměrně vyhýbal, aby musel čerpat inspiraci výhradně ze svých starých vzpomínek.

Sébastien Tellier je mistrem popové ironie. Ostatně máme tu co do činění s chlapíkem, který se ve vší serióznosti přihlásil do písňové soutěže Eurovize a v roce 2008 v televizní freakshow pro svoji zemi vybojoval krásné devatenácté místo. Ať už francouzský vousáč dělá šanson (Politics), retroelektroniku (Sexuality), nebo nestydaté disko (Confection), vždy při tom na posluchače pobaveně pomrkává z pozice ironického komentátora popkultury. Těžko jeho novince vytýkat, že je anglicky řečeno cheesy – tedy okázale kýčovitá, protože takové bylo zadání. Koncepty jako kýč nebo ironie ale jdou stranou, když máte před sebou fantastický hit, nic takového ale nová Tellierova deska nenabízí.

03141961.jpeg

Francouzský svůdník má v diskografii hity jako La Ritournelle, Broadway nebo Cochon Ville, jeho brazilská deska ale sází více na náladu než na písničky. A tak po padesáti minutách svůdných groovů a zvířecích zvuků máte trochu pocit, že milovník Tellier tentokrát pro své fanoušky připravil jednu velkou předehru, po níž ale jaksi nenásleduje už vůbec nic.

Hodnocení: 50 %
Sébastien Tellier – L'aventura (Record Makers, 2014)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.