Breivik nebyl mytický zlobůh. Reportážní román Jeden z nás demytizuje Anderse Breivika

26. září 2019
Liberatura

22. července 2011 odpálil v centru Osla nálož a pak odjel na ostrov Utøya, kde střílel po účastnících letního tábora. Anders Behring Breivik zavraždil sedmdesát sedm lidí a mnoho dalších zranil. Proč? A kdo byly jeho oběti? Na více než pěti stech stránkách to přibližuje reportážní román Åsne Seierstad Jeden z nás: Příběh o Norsku.

Trochu provokativní název románu dobře vystihuje autorčin záměr – demytizovat masového vraha a ukázat, že je to „jen“ člověk. „Åsne Seierstad se snaží, abychom si uvědomili, že Breivik nebyl nějaká zrůda, mytická postava, zlobůh, ale člověk jako my. Měl svoje problémy, strasti, bolesti, byl velmi zamindrákovaný, nemilovaný, neobdivovaný,“ popisuje publicistka Kateřina Čopjaková a odkazuje například k historkám z jeho dospívání, kdy ho vrstevníci nechtěli přijmout do party a smáli se mu kvůli trapným kalhotám.

Že tuhle knihu napsala zkušená novinářka, je zřejmé od prvních stránek: přináší totiž maximum informací, s emocemi ale šetří a snaží se zachovat si od vyprávění odstup. „Tím, jak za sebou řadí velmi podrobná fakta a domýšlí vždy jen kousek, nás ale vtahuje do děje mnohem víc, než kdyby na nás naléhala expresivním jazykem,“ říká Kateřina Čopjaková.

Čtěte také

Množství materiálů, se kterými Seierstad pracovala, bylo hodně rozsáhlé. Sama sice s Breivikem osobně nemluvila, nicméně vycházela ze spisů a dokumentů policie, vyšetřovatelů, psychiatrů a psychologů, měla informace od norské sociálky, která Breivika sledovala od dvou let, mluvila s ní i jeho matka a řada lidí, se kterými byl v kontaktu.

„Styl psaní Åsne Seierstad je specifický i v tom, že neřekne, kdy přesně došlo k tomu zlomu v Breivikově životě, naopak hromadí co nejvíce detailů a skládá mozaiku. Nevyznačuje čtenáři – teď je ta chvíle, kdy už to bylo jasné. Nechává mu prostor, aby nad tím mohl sám přemýšlet,“ dodává Kateřina Čopjaková.

Proč si číst o masovém vrahovi a jeho obětech? „S tragédií se nevyrovnáte tím, že o ní přestanete mluvit,“ říká v Liberatuře Kateřina Čopjaková o reportážním románu Jeden z nás: Příběh o Norsku.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.