Breton se (napůl) daří oddálit smrt anglického indie rocku

26. únor 2014

Britští Breton vždy tak nějak proplouvali mezi vlnami math-rocku, elektronických subžánrů a tanečního feelingu, což činilo jejich zvuk poměrně radikálním a cenným. Mezi prvními EP z roku 2010 a novou deskou War Room Stories ale zeje propast.

Pětičlenná indie-rocková grupa Breton je ztělesněním hipsterského snu. Reprezentanti filozofie do-it-yourself bydlí v jednom jiholondýnském squatu, kde si zároveň pod štítkem Breton Labs zřídili vlastní nahrávací studio, ateliér a další kreativní prostory. Své druhé album War Room Stories navíc nahráli ve východním Berlíně, v místě bývalé sovětské rozhlasové stanice.

Multimediální schopnosti členů Breton, kteří se kromě hudby věnují i nejrůznějším formám výtvarného umění od filmu po design, potvrzuje fakt, že v několika evropských velkoměstech rozmístili plakáty s QR kódy, jež vlastníky smartphonů přímo odkážou ke streamu nové desky. Fanoušci mohou i přidat lokaci na virtuální mapu, což je svérázný pokus o vytvoření komunikujícího hudebního bratrstva.

Album otevírá singl Envy, u nějž se budete sami sebe ptát: „Oni mají Foals nové album?“ Podobně matoucí pocit vás může doprovázet v průběhu celých bezmála čtyřiceti minut. Vokální poloha zpěváka Romana Rappaka opravdu připomíná frontmana Yannise Philippakise. War Room Stories nicméně přeskočilo ne až tak vysokou laťku, kterou Foals nasadili loňským albem Holy Fire. Breton rozvíjí místa, na která neměla „hříbata“, ustájená u giganta Warner Bros. Records, tvůrčí kapacitu či dostatek prostoru. Zejména jde o rytmickou stránku skladeb, díky níž album War Room Stories dupe jako nadopovaná bestie tancující o holý život.

Breton se nedrží striktně kytarového soundu a vyráží na zteč se syntezátory a bicími automaty. Ne každý pokus o žánrový crossover ale dopadne na výbornou, což je případ skladby Got Well Soon, jejíž páteř tvoří fádní dubstepová basová linka. Na albu War Room Stories je velmi citelná snaha dodat všem trackům punc snadné zapamatovatelnosti, jenže občas zkrátka Breton tlačí moc na pilu a výsledkem je pak píseň, která i přes zajímavou produkci omrzí po několika málo posleších. Zvukově se jedná o velmi koherentní desku, což je v závislosti na úhlu pohledu její spásou i prokletím, neboť rychle ztrácí moment překvapení.

Hodnocení: 60 %
Breton – War Room Stories (Believe Records, 2014)

autor: Jan Macháček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.