Britští politici popírají realitu. V březnu se brexit nejspíš konat nebude, myslí si Prouza

18. prosinec 2018

Sto a jeden den zbývá do plánovaného odchodu Velké Británie z Evropské unie. Stále přitom není jasno, jak bude brexit vypadat. „I pro zbytek Evropy je strašně smutné a nešťastné pozorovat, do jakých problémů se Británie sama dostává,” říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti za ČSSD Tomáš Prouza v Interview Plus.

Mayová poslancům hrozí tvrdým brexitem, labouristé ji přes něj chtějí sesadit, popisuje analytik

Theresa Mayová

Šéfové vlád Evropské unie se na summitu v Bruselu do noci radili, jak pomoci britské premiérce s ratifikací dohody o brexitu v parlamentu. Theresa Mayová usiluje o garance ohledně tzv. irské pojistky, které jí ale unijní lídři odmítli dát, pouze premiérku ujistili, že má jít jen o dočasné opatření. Podle textu dohody ovšem může platit neomezeně dlouho. 

Podle Prouzy je čím dál tím méně pravděpodobné, že Británie Evropskou unii 29. března opustí. „Tím, jak se britský parlament nedokáže dohodnout na tom, jestli podpoří vyjednanou dohodu, jestli by chtěl druhé referendum, nebo jestli by chtěli odejít bez dohody, je to nejasné. Pro nic z toho není většina. Čím dál více to vypadá, že Británie 28. března požádá o prodloužení odcházecího období, než se na něčem dohodnou, nebo dojde k dalším volbám.”

„Nálada většiny ostatních zemí je nakloněná tomu, dát Británii šanci, pokud by chtěla. I pro zbytek Evropy je strašně smutné a nešťastné pozorovat, do jakých problémů se Británie sama dostává,” podotýká bývalý státní tajemník s tím, že britští politici odmítli poslouchat Evropskou unii. 

„Evropa od počátku říkala, že jsou tu čtyři základní svobody, na kterých Unie stojí. Pokud chcete těžit z jedné z nich, musíte akceptovat i ty další. Čtyři, nebo nula. I přes to jasné stanovisko, které bylo na papíře od prvního dne, Britové pořád říkali, že něco chtějí a něco ne,” popisuje vyjednávání o brexitu Prouza. 

Popírání reality

Thomas Kulidakis: Mlžením o brexitu britská premiérka nepomáhá sobě ani své zemi

Theresa Mayová

Pondělní vystoupení premiérky Theresy Mayové před britskými zákonodárci se bohužel neslo ve znamení kontraproduktivního mlžení. Místo aby členům parlamentu a britské veřejnosti statečně řekla krutou pravdu o brexitové realitě, utvrzovala všechny v klamné iluzi. A to, že je možné brexit uspořádat podle představ Spojeného království.

Komplikovaná cesta z Evropské unie vede podle Prouzy hlavně přes nejasnosti ve vnitropolitické situaci Británie. „Nepotkal jsem méně informované lidi, něž jsou britští politici. Řada z nich žije v iluzi, že je Británie stále velké impérium, kterému musí všichni naslouchat a podřídit se mu,” vysvětluje prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. 

„Absolutní popírání reality v britském parlamentu je věc, se kterou jsem se nikde jinde nesetkal,” dodává. 

Nejsou napjatá vyjednávání a odložené hlasování jen taktika? „Je to možné, ale velký britský problém je v tom, že jakákoliv možnost nemá většinovou podporu ani u veřejnosti, ani v parlamentu. Riziko, že se stane něco omylem, je tím pádem strašně velké,” odpovídá Tomáš Prouza.

autoři: Michael Rozsypal , vis

Související