Buchty s Michalem Zlatkovským o tom, jak se (ne)ztrapňovat na internetu

7. březen 2018

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová si tentokrát pozvaly intenzivního uživatele internetu a sociálních sítí obzvlášť, začínajícího programátora a fanouška bratří Ebenů – Michala Zlatkovského. Spolu s ním Buchty probraly internetový pravěk v Čechách, jalové začátky Facebooku, dávno zapomenuté chatovací místnosti a taky to, jak se kdo může na internetu maximálně ztrapnit.

Jaké bylo vstoupit do chatovací místnosti a trollit tam, ještě než byl trolling cool? O tom se rozpovídala Zuzana, která se kdysi zle bavila tím, že nabourávala internetové diskuse hodných lidí a měla z toho škodolibou radost.

Buchty na téma tvořeníčko aneb Proháčkujte se do ráje

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová

Proč je tak osvěžující vyrobit něco hmatatelného vlastníma rukama, takzvaně růčo? A jak to, že jde zažívat pocity slasti při háčkování, pletení nebo plácání keramických mističek? Ivana Veselková, která měla z pracovního vyučování na základní škole trojky, skutečně neví. A proto si se Zuzanou Fuksovou pozvaly do Buchet někoho, kdo na rozdíl od nich dvou nemá obě ruce levé.

Michal se svěřil, že jeho první kontakt s internetem proběhl v dětství, když v roce 1997 začal chatovat v pokémoním fóru. Také přidal k dobru historku, že se kdysi na XChatu vydával za dívku, která pravidelně jezdí na Lipno, i když tam nikdy nebyl. Uspokojivé vysvětlení, proč to dělal, ale v pořadu neposkytnul. Ivana Veselková si vzpomene na to, jak se na střední učila Excel „hravou“ formou – spravovala fiktivní zelinářství. I proto dodnes v Excelu neumí vůbec nic.

Abychom ale nebyli jen negativní, Ivana vyjádří vděk internetu za to, že si může během sekundy ověřit, že lišky skutečně někdy žerou žížaly, a Zuzana si pochválí, že si díky němu může koupit skoro všechno – třeba koupelnový závěs s Davidem Bowiem. Michal internetu jako správný nerd poděkuje za živé přátele, protože bez něj by se kýval v pokojíčku, anebo maximálně hrál Dračí doupě.

Chcete si taky připomenout, jaké to bylo, když data ještě tekla pomalu jako šampón z poloprázdné lahvičky? A chcete vědět, co na sociální sítě rozhodně nedávat, abyste nebyli za trapáky? Pusťte si do uší a do života celé Buchty.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.