Buchty: Základka je vysoká škola života

20. březen 2019

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová tentokrát ve studiu zůstaly bez hosta a probíraly se nesourodými vzpomínkami na základní vzdělání.

Zuzana nostalgicky vzpomínala na první školní den, kdy z reproduktorů hrála Dáda Patrasová a vedle ní byl posazen nesympatický spolužák Dominik Pýrek. Také se zasnila, když vyprávěla, jak polský spolužák s obchodem v krvi kšeftoval s nálepkami a jak paní učitelka nepustila na WC chlapce, který to pak musel pustit do kalhot.

Ivana měla vzpomínky drsnější, což odpovídá jejímu charakteru – šikanovala v tělocviku méně nadanou dívku, které házela její svačinku na nedostupné místo za žíněnkami, a stále dostávala důtky třídního učitele – proč, to si ale překvapivě nepamatuje.

Moderátorky, které se mohou pochlubit základním vzděláním, se také pochlubily založením nového instagramového účtu: buchty_radiowave.

Pusťte si aktuální díl pořadu o všem a o ničem a zkuste si vzpomenout, jak jste se jako děti školou povinné zamilovaly do zeměpisáře a jak vás spolužák Ondra žertovně píchal kružítkem do zad.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.