Bude Katalánsko novým Baskickem? Terorismus nečekám, násilí se může vrátit, říká politolog Charvát

11. květen 2018

Baskická teroristická organizace ETA na začátku května oznámila své formální rozpuštění. Traumata, která způsobily její násilí i tuhý odpor španělské vlády, se ovšem v politické situaci v zemi projevují dodnes. O tom, co konec ETA znamená pro Baskicko i Španělsko a jestli nás v budoucnu zase čekají násilné boje za nezávislost, mluví v rozhovoru On Air politolog a specialista na politický extremismus Jan Charvát z Univerzity Karlovy.

„I když ETA vznikla už dříve, k ozbrojené činnosti se dostala až podstatně později, v druhé polovině šedesátých let. To do jisté míry souviselo s nástupem radikalismu i obecné ochoty akceptovat násilné postoje v celé Evropě. V této době ale ETA fungovala v rámci frankistického režimu, a tím pádem měla specifické postavení, protože byla primárně vnímána jako skupina, která bojuje právě proti frankistickému režimu," popisuje Charvát začátky organizace i důvod k sympatiím vůči ETA.

Politolog z Fakulty sociálních věd UK si nemyslí, že terorismus jako prostředek organizovaného politického boje za nezávislost má v Evropě budoucnost. Možné projevy politického násilí ale nevylučuje.

„Dnešní chápání terorismu se oproti minulosti prudce liší, momentálně je společensky vnímán naprosto negativně,“ vysvětluje Charvát. „Nepředpokládám tedy, že by v současnosti v Evropě rezonoval. To neznamená, že se do debaty o řešení problémů, ať už Katalánska nebo Baskicka, nemůže vrátit násilí. Umím si představit, že se tam zase objeví, ale spíš ve spontánní formě, jak jsme ho viděli v případě zásahů španělské policie při katalánském referendu,“ doplňuje.

Jak se činy ETA podepsaly i na současném společenském napětí v zemi? Čím byla odlišná od ostatních teroristických skupin v Evropě? A jak lze vnímat její bývalé kontroverzní členy? Poslechněte si celý rozhovor v audio příspěvku.

autor: Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.