Bude nám příštích deset let do zpěvu? Ptali jsme se předních zástupců české hudební scény

31. leden 2020

Témata klimatické krize, konce světa či duševních nemocí silně ovlivnila hudbu posledních deseti let a proklouzla i do mainstreamu. V anketě jsme se ptali umělců i odborníků, co dalšího ovlivní hudební tvorbu v příští dekádě.

Tak jako sílila naléhavost tématu globálního oteplování, i umělci cítili v minulé dekádě potřebu toto téma reflektovat. Hrozba konce světa není nutně spojena pouze se změnou klimatu, ale také s ekonomickým a politickým systémem a jeho subjektivním vnímáním, což se stejně tak promítlo do mnoha zásadních nahrávek posledních deseti let. Dalším velkým tématem zároveň bylo pronikání hip hopu do mainstreamu.

Kalle na Radio Wave Live Session ve Zlíně

Odpověď na nelehkou otázku, co bude hýbat dvacátými lety jednadvacátého století, nyní hledají i zástupci tuzemské hudební scény. Kromě již zmíněných témat klimatické krize a dalších, která se podle podle Veroniky Zemanové ze slowcoreového dua Kalle přelijí z předchozí dekády, zmiňují Ondřej Lasák z Genot Centre a zpěvačka Viah například otázky osobní identity a genderu. „Myslím si, že se i teď v mainstreamu objevuje dost interpretů, kteří už tyto témata zajímavým způsobem zpracovávají, a myslím, že tento trend bude ještě výraznější,“ tvrdí Lasák.

„Zažíváme něco, co označuji jako návrat lidskosti,“ říká hudební publicista Pavel Turek. „Hledání hranic toho, co je lidské a co strojové.“ Podobně jako on to vidí Monika Omerzu Midriaková, která stojí za projektem Leto s Monikou. Předpokládá střet technologie a člověka a větší vliv technologií a umělé inteligence na náš život. „Na jednu stranu může vznikat více osobnějších písní, které se budou snažit nahradit izolovanost lidí, na druhou stranu bude víc a víc hitů tvořených skrze algoritmy,“ říká Omerzu Midriaková.

Pavel Turek

„Dolehne na nás velká kocovina z toho, jak jsme nakládali s naším soukromím v digitálním prostředí,“ myslí si kytarista a zpěvák Cold Cold Nights Jakub Jirásek. „Kromě klimatických změn se budeme muset vypořádat s kapitalismem, který je založen na permanentním růstu. Už nemá kam růst,“ říká zase dramaturg MeetFactory Michal Brenner. Ten vidí zároveň největší výzvu pro hudebníky ve znovuzískání kontroly nad vlastní tvorbou od nadnárodních korporací jako Spotify a Google. Podle něj se tak právě jejich snažení může promítnout do hudby příští dekády.

Jaký bude v nové dekádě vztah technologie a hudby? Čím se socio-politická situace může promítnout do tvorby hudebníků? Která menšinová témata se projeví v mainstreamu? Poslechněte si celou anketu!

 

autor: Marek Zavřel
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.