Budou z nás milionáři! Nerdi z internetu jsou ve válce s finančníky z Wall Streetu

1. únor 2021
Fenomem

Možná jako já při vyslovení spojení „akciový trh“ usínáte nudou, ale příběh akciové bubliny řetězce GameStop, kterou v polovině letošního ledna rozjeli tvůrci memů z Redditu, je fascinující, i když máte třeba hluboko do kapsy. Co s tím má společného kultovní mem stonks a Elon Musk? A proč memy o obchodování s akciemi aktuálně zaplavily sociální sítě?

Může parta memových nadšenců z Redditu položit na lopatky akciový trh? Až do poloviny letošního ledna by nejspíš většina ekonomů řekla, že je to nesmysl, teď už si ale nejspíš tak stoprocentně jistí nejsou.

GameStop meme

Komunita drobných investorů ze subredditu Wall Street Bets nakoupila – víceméně z recese – akcie obskurního řetězce specializujícího se na použité počítačové hry a vyhnala jejich cenu do nesmyslných výšin, čehož se následně chytly i obří investiční skupiny. Teď svoji podvratnou akci, v kontextu finančních trhů jakési vítězství Davida nad Goliášem, komentují pomocí memů.

Wall Street Bets je populární redditová komunita, kde se můžete dozvědět, do kterých akcií investovat, ale také tu můžete spatřit nejžhavější memy spojené s penězi. Právě tady se vloni na podzim zrodil nápad zamíchat trochu akciemi společnosti GameStop, řetězce, kde si můžete koupit použité hry.

GameStop meme

V lednu během dvou týdnů vyskočila cena jejich akcií o 1500 %, což z některých akcionářů udělalo – přinejmenším na chvíli – milionáře. Komunita pak oslavila akci záplavou memů. V jednom do seznamu pěti nejbohatších lidí na světě přibyl i PotatoHead69, tedy fiktivní uživatel z Redditu a investor do GameStopu. V dalším se do akciové války přidal také Jordan Belfort neboli hrdina filmu Vlk z Wall Street.

K úspěchu podvratné akce výrazně přispěl i Elon Musk, když 26. ledna vypustil tweet s jediným slovem: Gamestonk! Ten odkazoval na zmíněný obchod GameStop, ale také na populární obrázkový mem stonk s mizerně vyrenderovanou 3D hlavou, která se dívá na jakýsi graf s šipkou směřující prudce vzhůru.

Stonks meme

Tento mem, který běží internetem už od poloviny roku 2017, obvykle ironicky komentuje přehnané sebevědomí týkající se finančních rozhodnutí. Novotvar stonks je záměrně chybně napsané slovo stocks, tedy akcie.

Kauza GameStop ale pokračuje. Na konci minulého týdne dokonce přinutila některé platformy pro obchodování na akciovém trhu zastavit možnost nakupovat právě tyto konkrétní akcie. A i někteří ortodoxní zastánci volného trhu najednou obrátili a volají po regulaci – není přece možné, aby akciový trh ohrozila skupinka recesistů z Redditu.

Stonks meme

Jestli je jejich akciová válka spravedlivý boj proti nadnárodním korporacím využívajícím propadů akcií neúspěšných firem anebo nebezpečná hra s ohněm, asi záleží na úhlu pohledu. Ať už to nakonec skončí jakkoliv, zůstane po lednovém převratu hromada memů, v nichž jsou nerdi z internetu za bezmála lidové hrdiny, kteří položili na lopatky svět velkého byznysu – přinejmenším na chvíli.

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč sociální sítě zaplavily memy spojené s tématem akciových trhů. Může za všechno Elon Musk a bude příští Vlk z Wall Street nerd z Redditu? Jsou teď z memových nadšenců milionáři? A bude to začátek revoluce?

GameStop meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.