Bůh je mrtev a na jeho trůn jsme posadili práci. Jak moc je pro vás práce důležitá a co v ní hledáte?

14. březen 2023

„Zdravá práce je spojena s otevřenou komunikací a dobrými vztahy,“ říká pro magazín Balanc psycholožka, koučka a krizová interventka Pavlína Doležalová. Do zaměstnání investujeme dost času a energie. Pracovní prostředí může být vlídné, podporující a plné spolupráce. Ale také toxické, soutěživé a ničící naše životy za pár korun měsíčně. Co vytváří dobrou práci a jak osobnost prostupuje profesi?

„Osobní život se s prací prolíná, pořád jsme lidé, máme lepší a horší období. Hledala bych autenticitu.“ Nelze chodit na šichtu a stále podávat ty samé výkony. Naše osobní pohoda, starosti, nemoci, to vše se projevuje i v zaměstnání. Ve fungujících kolektivech o tom můžete s nadřízenými i kolegy mluvit a ideálně najdete pochopení. Jinde ale narazíte na neustálé drby a nezdravou soutěživost.

Pavlína Doležalová

Rivalita někdy vede až k tomu, že si kolegové a kolegyně házejí klacky pod nohy a zapomínají na společný cíl a důvod, proč spolupracují. Neznamená to ale, že soutěživost nemá v pracovním světě místo. Jen je dobré vědět, kam se hodí a jaký vztah k ní máme my osobně.

„V Česku hodně tabuizujeme vše kolem peněz, ale kvůli nim také chodíme do práce.“ Mluvit o výplatě je v moha prostředích citlivé téma. Lidé se mohou cítit nedocenění a stydět se, že vydělávají málo. A závidět druhým. Na druhou stranu bez otevřených debat o spravedlivé mzdě se nebudeme přibližovat tomu, aby náročné a smysluplné práce byly dobře platově ohodnoceny.

„Work-life balance je celoživotní úkol.“ K pracovnímu životu se vztahuje velmi mnoho otázek z oblasti psychologie. Někomu více vyhovuje pracovat na sebe, nesnese mít nadřízené nebo mu nesedí spolupráce v týmech. Mikromanažeři zase neumí práci delegovat a přetěžují sami sebe, navíc podrývají sebevědomí a růst podřízených. Hledaní ideální kariéry pravděpodobně nikdy nekončí a jsou lidé, kteří i v pozdějším věku udělají zásadní kariérní obrat, i když to není jednoduché. Mladí lidé mají zase příležitost více experimentovat, hledat se a povolání střídat. Na druhou stranu i s experimenty to lze přehnat a mohou nám v životě překážet.

Poslechněte si celý rozhovor o vztazích na pracovišti a dobrém pracovním prostředí.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.