Bůh žehnej Thee Silver Mt. Zion Memorial Orchestra

13. leden 2014

Na základech Godspeed You! Black Emperor vznikla na montrealské scéně kolem roku 1999 kapela A Silver Mt. Zion. Pokud na dalších nahrávkách měnili sestavu, vždy se i trochu jinak jmenovali. Začátkem roku vydali své sedmé album Fuck Off Get Free We Pour Light on Everything, které je aktuální Deskou týdne Radia Wave.

Kytarista z Godspeed You! Black Emperor Efrim Menuck koncem 90. let souběžně založil projekt A Silver Mt. Zion. Postupně k sobě přibral další dva členy z kapely – houslistku Sophie Trudeau a basistu Thierryho Amara. První desku He Has Left Us Alone but Shafts of Light Sometimes Grace the Corner of Our Rooms vydali v roce 2000 na nezávislém labelu Constellation. Od té doby se už nikdy nejmenovali stejně. Název měnili podle toho, jak se zvuk posouval dál nebo se měnila sestava. Tedy většinou s každou další nahrávkou.

Sepjetí s labelem Constellation je přirozené. Jeho zakladatelé Don Wilkie a Ian Illavsky vytvářeli v devadesátkách na montrealské hudební scéně prostor pro svobodu. V rozhovorech zmiňují frustraci z nedostatku klubů a „infrastruktury“ k nahrávání. Motivací rozhodně nebyly a nejsou zisky, což potvrzuje také to, že k sobě jen tak někoho nepustí. Kromě Silver Mt. Zion tam vydávají taky GY!BE nebo písničkář Eric Chenaux.

03039877.jpeg

Silver Mt. Zion jsou označovaní žánrovou nálepkou post rock. Využívají rockové nástroje trochu jinak, až se někdy blíží klasické hudbě (to podporují také housle nebo cello). Dlouhé kompozice mnohdy přesahují deset minut. Svým způsobem připravili cestu třeba pro islandský fenomén Sigur Rós. K rané, čistě instrumentální poloze, znatelné především na debutové desce nebo na Born into Trouble as the Sparks Fly Upward, postupem času přidávali i vokály. Za přelomové se pokládá album 13 Blues for Thirteen Moons, kterou otevíral opus 1,000,000 Died to Make This Sound, odkazující ke konceptu vlastnictví hudby a fungování hudebního průmyslu obecně.

Menuck ale škatulku post-rock nemá rád, hlásí se k punku a jeho pravidlům. Provozuje také vlastní analogové studio Hotel2Tango, kde nahrávají se Silver Mt. Zion. Svoji první desku Funreal z roku 2004 tam dělali například Arcade Fire, kteří se z lokální montrealské kapely probojovali až do hlavního proudu. Menuck a Silver Mt. Zion nikdy takové plány neměli, jsou skromní. Velké ambice podle svých slov přenechají jiným.

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka