Bydlení je podle ústavního pořádku lidské právo. My ho ale stále vnímáme jako něco za zásluhu, říká dokumentarista Tomáš Hlaváček

14. červen 2021

Bydlet proti všem je nový film absolventa filozofie a dokumentaristy Tomáše Hlaváčka, který se v něm věnuje tématu Housing First v Česku na příkladu pilotního projektu sociálního bydlení v Brně. „Z ústavy plyne, že bydlení je lidské právo. Proč to nikdo nerespektuje? Pořád nám chybí zákon, který by dával jasný donucovací nástroj obcím, jež mají minimální zájem na statu quo něco měnit,“ zdůrazňuje Hlaváček důležitost vzniku zákona o sociálním bydlení.

Nepopulární téma pomoci lidem, kteří jsou v sociální nouzi, se ale podle dokumentaristy bojí řešit také politické strany. „Působí to totiž proti principu zásluhy, ve kterém jsme jako společnost ponořeni. Neustále se navzájem sledujeme, kdo co má jak zaslouženě. Nevím, jestli se vám někdy stalo, že by po vás pronajímatel chtěl, abyste si bytu vážil víc než jen tím, že platíte nájem. A přesně to se v Brně během projektu Housing First také mimo jiné dělo a děje,“ popisuje.

Vedle dvou hlavních linek dokumentu – sledování bytové situace jednotlivých rodin a jejich zabydlování v rámci projektu Housing First a politické pozadí celého projektu personifikované do Martina Freunda z hnutí Žít Brno – Hlaváčkovi během natáčení postupně vykrystalizovala ještě třetí linka, která nakonec vyústí v nepřímé pokračování.

„Téma byznysu s chudobou a ‚lordů‘ ubytoven mě hodně zajímalo, a tak jsme se pustili do sledování jedné z nejhorších ubytoven v Brně. Celé se to ale tak rozrostlo, že jsme se rozhodli z toho udělat samostatný film o ekonomické a morální dynamice na ubytovnách,“ říká režisér, podle kterého bude chystaný dokument ještě těžší náloží“ ve smyslu zobrazení toho, co se lidem na okraji děje.

Jaký vidí Tomáš Hlaváček paradox v bydlení Romů? Proč města ubytovny potřebují a odpouští se v Brně úspěch? Poslechněte si celý rozhovor s dokumentaristou Tomášem Hlaváčkem o projektu Bydlení především.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.