Byl jsem hloubavé dítě, ve skautu jsem našel pochopení, říká ředitel Skautského institutu Miloš Říha

11. červenec 2021

„Jako malý jsem často nemohl spát, protože jsem se spánku bál – stejně jako bezvědomí nebo smrti,“ říká Miloš Říha. Šéfa sdružení Skautský institut však téměř nikdo neoslovuje jinak než Šípku – přezdívkou, kterou získal jako malý kluk díky lásce k Foglarovým Rychlým šípům.

S Milošem se pracovně známe pár let a byl to vždy velký dříč, vizionář a tak trochu snílek. Když si přečtete některou z jeho knih nebo poslechnete jeho přednášku, zjistíte, že pro myšlenku skautingu a celkově pro druhé žije. V rozhovoru se ale dozvíme, že ne vždy je efekt rozdání se“ pozitivní a někdy je potřeba se opravdu zastavit.

Dotáhli jsme teď po roce jeden projekt a já přišel domů, lehl si na gauč a vlastně se rozplakal. Moje tělo vypnulo. Další den jsem byl potom na kolegy v práci z únavy nepříjemný, tak mě poslali domů. Naštěstí máme hezké vztahy,“ směje se 36letý vedoucí organizace, která sdružuje už přes 70 tisíc členů.

Jak Miloš zvládá stres? Umí poznat, kdy je na něj všeho už moc? A má z něčeho strach, přestože jeho hlavní motto zní „Nebát se“? Odpovědi uslyšíte v novém díle Pochlap se s Milošem Říhou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.