Byla krásná a strašně maličká. Držela jsem ji v dlani a loučila se s ní, vzpomíná Eva na porod mrtvé dcery

15. únor 2023

„Když mi při kontrolním ultrazvuku doktor říkal, že se mu nezdá délka dceřiných rukou, měla jsem pocit, že sama sebe pozoruju shora, že se mě ta situace snad vůbec netýká,“ popisuje Eva Zemanová moment, kdy se poprvé dozvěděla, že čeká dítě s vrozenou vývojovou vadou.

Ve 21. týdnu těhotenství dostala Eva a její manžel několik dní na rozhodnutí, jestli budou v těhotenství pokračovat. „Byla to čirá hrůza, pořád dokola jsme o tom mluvili. Pak ale přišla další kontrola a já se dozvěděla, že dceřino postižení je rozsáhlejší. Že se miminko patrně nedožije narození, případně nepřežije porod. Slzy mi tekly proudem, ale cítila jsem úlevu,“ říká.

Čtěte také

Mrtvou dceru Anežku nakonec Eva porodila na konci srpna. „Byla krásná a strašně maličká. Držela jsem ji v dlani a loučila se s ní,“ vzpomíná. V listopadu začala mít panické ataky. „Jakmile se setmělo, začala jsem se klepat. Měla jsem pocit, že umírám, že umírá moje starší dcera,“ popisuje Eva na svůj psychický stav, který jí zlepšily léky.

Co Evě pomohlo zpátky do života? Jak zvládla další těhotenství a porod nejmladší, zdravé, holčičky? Poslechněte si Houpačky.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.