Bylo dřív všechno lepší? Květnové memy, které míchají nostalgii, ironii a dystopii

8. červen 2020
Fenomem

Letošní rok se zatím moc nevyvedl. Stačí si otevřít zprávy a hned na vás zaútočí jedna zvěst apokalypsy za druhou. Ekologická krize, koronavirus, růst nerovnosti a nově i rasové napětí. Fenomem se bude zabývat tím, jak se tato dystopická nálada odráží v memové kultuře – představíme si tři klipy, které si pohrávají s nostalgií a taky se jí trochu vysmívají.

Letošní mizérii pěkně shrnuje mem Moje plány vs. rok 2020, který komentuje, jak nám nevábná realita první poloviny roku zkazila všechno, co jsme si předsevzali. Využívá třeba notoricky známých postav z filmů – v jednom políčku je skladatel Salieri z Formanova Amadea, natěšený na to, že tohle bude konečně jeho rok, v druhém je jeho rival, geniální Mozart, smějící se na celé kolo. Tak letos zase nic, Salieri.

My plans vs. 2020 meme

Staří lidé říkají, že v minulosti bylo všechno lepší. S tímhle tvrzením by určitě souhlasili tvůrci srovnávacího obrázkového template, kterému se v angličtině říká Swole Doge vs. Cheems. Jsou na něm dvě oblíbené psí memové postavičky postavené vedle sebe – jedna s obří muskulaturou a druhá krčící se submisivně k zemi. Zastupují proměnu nějakého jevu v rámci lidské historie, přesněji toho, jak to s ním šlo ke dnu.

Swole Doge vs. Cheems meme

Příklad? V jednom memu říká Swole Dog zastupující telefony v 90. letech: „Jsem nejsilnější materiál známý člověku. Moje baterie má nekonečnou sílu.“ A telefony v současnosti? „Prosím tě nedotýkej se mě, nebo prasknu. Nenabil jsi mě tři hodiny, odcházím umřít.“ V podobném duchu se nesou i další případy – Japonci v roce 1945 jako nelítostní bojovníci a dnes jako milovníci roztomilých anime postaviček, církev v 15. století a dnes, můj otec, když mu bylo sedmnáct, a já v sedmnácti a tak dále.

Swole Doge vs. Cheems meme

Obě postavičky – psi stejné rasy shiba-inu – mají relativně krátkou minulost. Svalnatý Swole Dog se objevil vloni v květnu, pejsek z ironického memu Cheems je o pár měsíců mladší – do společného memu je vložili uživatelé na Redditu v polovině letošního května a odtud se rychle rozšířil do celého internetu. Know Your Meme tento srovnávací template označil za nejlepší mem minulého měsíce. Podle mě v něm ale nejde jen o nostalgii po minulosti probouzející se v těžkých časech, ta je jen na povrchu. Mem se této nostalgii také současně vysmívá – Swole Doge vs. Cheems si samozřejmě svá témata vybírá záměrně tak, aby mohl naši současnost ponižovat. Ano, vyměkli jsme jako lidstvo a víme to. Tohle dvojí ostří – nostalgie a humor – skvěle funguje.

Swole Doge vs. Cheems meme

Další podobný mem se objevil docela nedávno – It’s Evolving, Just Backwards vznikl z vtipné hlášky youtubera PewDiePie, kterou pronesl vloni v říjnu. Je to evoluce, ale dozadu. Obrázek s jeho fotkou a touto větou se začal šířit internetem letos na jaře a docela dobře zapadá do aktuální dystopické nálady. PewDiePie s hláškou obvykle komentuje věci, které nám někdo předkládá jako pozitivní změny, ale my moc dobře víme, že tady evoluce nabrala spíše směr zpátky. Někdy jsou to zjevné absurdity. Třeba nabídka z obchodu, který prodává šňůru k bezdrátovým sluchátkům. Prý abychom je neztratili.

PewDiePie meme

Ano, věci nejsou úplně růžové, ale i tady platí jako už mnohokrát v minulosti: dokud se smějeme, je to ještě dobré. A květnové memy s nostalgickým nádechem jsou přesně takové.

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, jak tvůrci memů reagují na současnou nevábnou situaci lidstva. Co se stalo v první půlce roku s našimi velkými plány? Co komentuje pes na steroidech a opravdu jsme tak vyměkli? Proč PewDiePie tvrdí, že lidstvo devolvuje? Je to ještě nostalgie po starých dobrých časech, nebo už ironická dystopie?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.