Bylo by na světě líp, kdyby muži žili pod vládou žen? Casablanca s Kateřinou Karáskovou na cestě za matriarchátem

5. prosinec 2016

Boss ladies! Autorka cestopisu Kde ženy vládnou navštívila čtyři etnika, která se vyznačují prvky matriarchátu. Cestovala za indickými Khásíji, do jihozápadní Číny, kde žijí ve volné lásce Mosujky, na muslimskou Sumatru za Minangkabauy a do Mexika za sebevědomými Tehuánami.

Na světě jsou oblasti, kde ženy mají hlavní slovo v rodině, dědí na úkor mužů, drží rodinné finance, děti dostávají jména po nich a jsou považované za zodpovědnější a racionálnější pohlaví. Tato etnika se liší kontinentem, tradicemi, náboženstvím i dalšími věcmi. Ale ženská dominance je spojuje.

„Byl to jen nápad, ale postupně se z toho stala životní vášeň,“ říká Kateřina Karásková o svých cestách za společnostmi, které jsou antropologickými termíny řečeno matrilineární, matrifokální anebo matrilokální. „Člověku to dá novou perspektivu i pro vlastní život, když vidí, jak jiné společnosti fungují jinak než ta naše,“ říká Kateřina Karásková. Původním vzděláním právnička pracovala v humanitárních organizacích v Africe, pak se dozvěděla o tom, že existují Mosuové, kteří praktikují „navštěvující manželství“, volné vztahy, ve kterých tradiční role otce neexistuje, ženy dědí, řídí podniky i výchovu dětí. Kromě nich pak navštívila pět dalších společností a čtyři se nakonec dostaly do knihy Kde ženy vládnou, která není antropologickou studií, ale populární literaturou mísící společenské pozorování s cestopisnými prvky. Napsala ji společně se svým přítelem Simonem Birdem.

03756778.jpeg

„Když přijedete za Zapotéky z Tehuantepecké šíje, vidíte korpulentní ženy v barevném oblečení, které vypadají úplně jako zosobnění matriarchátu. Muži vedle nich jsou výrazně drobnější,“ říká Kateřina Karásková. Muži v této oblasti tradičně pracovali na poli v noci, aby se vyhnuli velkému vedru. Přes den spali a ženy zatím prodávaly vypěstovanou zeleninu na trhu, takže ovládly společenské dění a rodinnou kasu.

Minangkabauové, žijící na Sumatře, jsou pro změnu muslimové, takže kombinace jejich matriarchálních tradic s islámem je mimořádně zajímavá. Mezi indickými Khásíji ve státě Meghalaya zase situace došla tak daleko, že někteří muži bojují za svá práva v emancipačním hnutí.

Přednášku Kateřiny Karáskové můžete vidět na festivalu Zcestomítání.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.