Být, či nebýt na TikToku? To je otázka, kterou řeší mladí učitelé

23. únor 2022

Generace současných mladých učitelů s internetem a sociálními sítěmi vyrostla. Když vstupují do učitelské profese, tak také řeší, jak nastavit hranice a vztah se žáky, kteří jsou jim v tomto ohledu mnohdy blízko. Jak jít s dobou a zároveň neztratit autoritu? Mluvila jsem s učitelkou dějepisu, která pod jménem andrejkajulie sítě aktivně a otevřeně používá, a také s učitelkou, která si své soukromí naopak zveřejňovat nepřeje.

Dějepisářka Andrea Fialková začala natáčet na TikTok krátká videa v době karantény a v současnosti má téměř 370 tisíc sledujících. „Inspiraci beru, když projíždím for you page, kde se vám ukazují dané trendy, těch se snažím držet. Samozřejmě mě u toho drží i čísla, děti a lidi, kteří mi píšou, že takovou učitelku, která by je víc chápala, by si přáli.“

Andrea Fialková

Na sítích i u rodičů žáků zatím převažují pozitivní reakce na její tvorbu. „Chci lidem ukázat to, že nežijeme jakožto učitelé ve škole, neživíme se křídou, máme i svůj osobní život. Jsem ráda, že mi tam i někteří učitelé píšou, že nejsem sama, která na to poukazuje. Že taky mají svůj život, mají tetování a různé koníčky,“ říká Andrea, která se se studenty sleduje vzájemně.

Ne všichni učitelé ale berou sítě jako místo, kde by měli být se žáky v kontaktu. „Můj stav mysli je nastavený na mladistvou vlnu a v tom duchu sdílím i na sociálních sítích. Přijde mi, že by si studenti mohli říct, že ‚jsem jako oni‘, což já jsem, ale v duchu zachování si autority ve vztahu učitel a žák mi přijde důležité si ji nějak udržet. V mém případě mi přijde správné si je nepouštět na sociální sítě,“ říká mladá učitelka ze základní školy.

Žáci se k jejímu osobnímu účtu přesto dostali. Vytvořili falešný účet kolegy tělocvikáře, kterému sledování, v domnění, že je to on, potvrdila. Další problém nastal ve chvíli, kdy žáci na TikTok umístili skeč, ve kterém byla vidět jmenovka ředitelky školy. „Následovně jsme to řešili na pedagogické radě, zda je to důvod ke snížené známce z chování, popisuje složitou situaci, kdy žáci poškodili jméno školy.

Jak si učitelé chrání online soukromí? Co podle nich na sociální sítě nepatří? Sledují na nich své žáky? Lze si udržet autoritu a zároveň dávat vtipná videa na TikTok? Poslechněte si příspěvek Anety Štokrové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.