Bývalá městská plovárna v Plzni hledá převozníka. Začínají se tu dít věci

19. červen 2014

Dalším zapomenutým místem, které ožije díky jednomu z projektů Plzeň 2015 – Evropské hlavní město kultury, je bývalá městská plovárna. V zázemí staré budovy u řeky vznikne v červenci dílna i kuchyň, ve které se budou vařit nová jídla zatím neexistující plzeňské kuchyně.

„Tady dřív bylo několik úrovní teras, poslední úroveň byla mola v řece, která formovala bazénky, bylo tady několik čtverců mol s dírami uprostřed, kde se lidi koupali,“ říká Marek Sivák, který v Plzni organizuje nápady komunitního programu Pěstuj prostor. Jeho cílem je změnit všechny problémové plzeňské kouty tak, aby lidé z města nechtěli o víkendu odjíždět pryč. Teď je na řadě okolí staré plovárny, ve které dnes funguje terapeutické centrum protidrogové služby – v červenci se zapojí do workcampu, během kterého se bude promítat, přednášet, vyrábět městský mobiliář i vařit.

Na workcamp přijedou dobrovolníci ze světa. Loni tu pomáhali založit Zapomenutou zahradu, zpřístupnili zemní val u řeky Radbuzy, kde se pak konaly koncerty, nebo piknikovali před místní bankou. „Mělo by jich být deset, zároveň se do toho snažíme zapojit i plzeňskou veřejnost, budou tady věci, na kterých s nimi můžou spolupracovat,“ říká Marek Sivák. Souběžně s workcampem bude od července až do půlky září v Plzni umělec Carlos Carmonamedina. „Přihlásil se s projektem Fooding the City, měl by mít základnu v bývalé restauraci, bude po městě zkoumat místní gastronomii. Chceme se s ním domluvit i na tom, abychom vymysleli speciality přímo pro tohle místo, jídla i drinky. I proto, že tu sídlí protidrogové centrum, nechceme servírovat alkohol, ale něco speciálního místo toho.“

03147770.jpeg

V době workcampu bude po řece veslovat převozník, tehdy tu bude největší provoz. Workcamp má ale jenom začít novou éru městské plovárny coby centra pro pořádání událostí. „Vypustili jsme výzvu neziskovkám, že tady můžou uspořádat, co chtějí, dostanou klíč k zázemí a my sami tu taky budeme pořádat akce – takže by to určitě nemělo končit workcampem,“ říká Marek Sivák a dodává, že i celá iniciativa je možná začátkem mnohem komplexnější proměny zapomenutého místa.

„Už teď, ještě předtím než ta naše aktivita začala, má ohlas u městských organizací. Útvar koncepce a rozvoje města Plzně připravuje zadání studie Proměny plovárny, takže je šance, že ta proměna bude v příštích letech větší.“ Před dvěma měsíci začal nedaleko fungovat podobný projekt – v budově staré železniční zastávky se pořádají workshopy a výstavy. Oživování opuštěných míst má v Plzni podporu programu Plzeň 2015 – Evropské město kultury. Díky staronovým místům, která by jinak chátrala, se městu může podařit nejen udržet si status kulturního centra i po roce 2015, ale taky naučit se účinně bránit gentrifikaci a problému vylidňování problémových městských čtvrtí. Momentálně v městě funguje několik soutěží a výzev, které se v Plzeňácích snaží vzbudit zájem o jejich město.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.