Cardi B není rapová feministka, ale ukazuje prostředníček násilníkům

20. říjen 2017

Hip hop je od svých počátků na konci sedmdesátých let primárně mužskou disciplínou. Posledních dvacet let se ale čím dál víc prosazují i ženské rapperky – Missy Elliott v minulé dekádě nebo aktuálně Nicky Minaj úspěšně konkurují mužským kolegům. Ani jedna z nich ale nikdy neměla sólové číslo jedna v americkém žebříčku. To se zatím povedlo jen Lauryn Hill v roce 1998 s Doo Wop (That Thing) a teď konečně po devatenácti letech i newyorské rapperce Cardi B se singlem Bodak Yellow. Nejde přitom o žádný popový crossover s chytlavým refrénem, aktuální číslo jedna na americkém žebříčku je tvrdý hiphopový track, který Cardi B dostala na vrchol silou svého charismatu.

Celé letošní léto vládl americkému žebříčku portorický slunečný hit Despacito, který v září vystřídala na vrcholu popová mašina Taylor Swift se singlem Look What You Made Me Do. Průměrná skladba s dokonale vypiplaným marketingem ale už o dva týdny později musela kapitulovat před undergroundovým hitem, který má tah na branku jako žádná jiná píseň v posledních letech. A jejím motorem je energický rap ženy, která ještě před dvěma lety pracovala jako exotická tanečnice v nočních klubech v Bronxu.

Cardi B se samozřejmě nezjevila jen tak. Před čtyřmi lety začala na sociálních sítích, Instagramu a Vimeu, zveřejňovat krátké skeče, v nichž zachycovala svůj pestrý život. Klipy ji představily jako bezprostřední ženu s prořízlou pusou a smyslem pro humor. Taková kombinace jí zajistila rychlou popularitu, ostatně dnes ji na Instagramu sleduje 11 milionů lidí. „Od chvíle, kdy jsem začala používat muže pro své účely, se cítím zatraceně silná,“ vykřikovala například v jednom krátkém klipu. Rapová kariéra ji vždy lákala, a když před dvěma lety dostala roli v oblíbené reality show Love & Hip Hop, sledující osudy začínajících rapperů, nakazili se její energií a optimismem další fanoušci. To už za sebou měla dva díly mixtape série Gangsta Bitch Music i nominaci na cenu BET za objev roku, letos v únoru pak podepsala nahrávací smlouvu se společností Atlantic. Singl Bodak Yellow (Money Moves) byl jejím oficiálním debutem. „Cardi zní tak jistá sama sebou, je těžké nevěřit každému slovu, které říká,“ rozplýval se nad skladbou časopis Fader.

Bodak Yellow je inspirovaný undergroundovým hitem No Flockin' rappera jménem Kodak Black. To je ale u Cardi B jediné napojení na kohokoliv ze současné rapové scény. Zatímco úspěšné rapperky minulosti potřebovaly mužské spolupracovníky nebo mentory (Missy Elliott měla Timbalanda, Nicky Minaj partu kolem Cash Money a Iggy Azaela zase atlantskou hvězdu T.I.), Cardi si vystačí úplně sama. Tedy pokud nepočítáme, že aktuálně chodí s Offsetem z Migos. Za cestou Bodak Yellow na vrchol hitparád ani není žádný meme jako v případě dalších letošních rapových čísel jedna – Bad and Boujee či Black Beatles právě od atlantské kliky Migos.

Cardi B přichází v době, kdy se do čela mužského rapového stáda dostávají všemožní rváči a násilníci. Mladé hvězdy Kodak Black i XXXtentation aktuálně čelí obvinění z násilí na ženách a jejich kolegové ze SoundCloudu jako Lil Pump nebo 21 Savage nemluví o ženách dvakrát uctivě. I proto je důležité slyšet v hitparádách někoho, jako je Cardi B, kdo se v rozhovorech i textech písní otevřeně svěřuje o temných zážitcích ze vztahu s násilníkem, od něhož musela utéct. Rapperka s chirurgicky upraveným pozadím i poprsím asi není úplně prototypem feministky, její poselství je ale možná o to silnější. „Teď už netancuju, ale nechám za sebe natřásat peníze,“ rapuje Cardi B ve svém megahitu Bodak Yellow. Pod rapovými klišé se ale skrývá příběh ženy, která přepisuje genderová pravidla hip hopu.

autor: Karel Veselý
Spustit audio