Čarodějnictví jako forma aktivismu. Eerie Heir s black metalem vstává a hlavně usíná

31. květen 2023

Už když v roce 2019 vydal debut We Were Beautiful Once, bylo jasné, že se na české scéně zrodil blackmetalový one-man projekt s osobitým rukopisem, poetikou i přístupem. Pár let poté už čítá jeho diskografie čtyři desky: ta nejnovější – Pod horami cestou tmy – je poprvé zaštítěna tematicky. Připočítejme ještě album Nebojíš se vlkodlaků, bojíš se svých slz, které vyšlo pod hlavičkou elektronického projektu Witchrave, a máme tu výraznou osobnost přesahující metalovou scénu.

Hudebník, který za oběma projekty stojí, si říká Raiden Beckford a přestože vystupuje pod uměleckým jménem, hru na anonymitu nehraje. Zároveň ale přiznává, že určitá unikavost a tajemnost jsou pro něj (jako pro posluchače) také přitažlivé.

Aktuální album Pod horami cestou tmy zaštítil tématem čarodějnictví, které Raiden vnímá jako aktuálnější, než by mohla stereotypní představa o divoženkách na pranýři naznačovat. „Kontrakultur existuje mnoho,“ říká, „ale jsem skeptický k tomu, že by to vedlo k něčemu lepšímu.“ Jak může archetyp čarodějnice fungovat v roce 2023?

Proč se metalisti bojí plakat a je fér, když jsou blacku i v roce 2023 připisovány nacionalistické inklinace? Poslouchejte rozhovor o vývoji žánru, ale i kontrakulturách, posthumanismu a lidech jako „kolektivní asambláži bakterií“.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.