Část Evropy by časem mohla Ukrajinu tlačit k vyjednávání o podstoupení území, domnívá se bezpečnostní analytik Kraus

20. květen 2022

Válka na Ukrajině trvá už bezmála čtvrt roku a proměnila  se v takzvaný opotřebovávací konflikt. Ačkoli původní záměr Ruské armády to jistě nebyl, konstatuje plukovník generálního štábu české armády v záloze Zdeněk Petráš. Jaký bude další vývoj, do značné míry závisí na přístupu Evropy, která není zcela jednotná, upozorňuje politolog a bezpečnostní analytik z Masarykovy univerzity Josef Kraus.

Státy, které se cítí ruskou agresí samy ohroženy, se snaží Ukrajině intenzivně pomáhat. Naopak Německo, Francie nebo Itálie ruskou hrozbu tak silně necítí.

Čtěte také

A už je vidět, že se snaží vytvářet politický a později možná i ekonomický tlak na Ukrajinu, aby začala s Rusy nějak vyjednávat, nastiňuje analytik Kraus.

Předmětem takového vyjednávání by podle něj mohlo být i podstoupení ukrajinského teritoriálního území.

„To je ale poměrně zásadní problém. Zvlášť, když tím budou podmiňovat ekonomickou nebo vojenskou pomoc. Ukrajinci se tak mohou dostat do velice nepříjemné situace – fakticky do kleští,“ míní Kraus.

Hosty byli:
Martin Dorazín, zvláštní zpravodaj na Ukrajině
Josef Kraus, politolog a bezpečnostní analytik, Masarykova unvierzita
Zdeněk Petráš, plukovník generálního štábu Armády ČR v záloze
Marek Jukl, prezident Českého červeného kříže

V takovém případě by pak velmi záleželo na přístupu Spojených států a toho, jak moc nechají některé evropské země takový tlak na Ukrajinu vyvíjet, dodává.

Mají Rusové skutečně laserové zbraně? Jaká je aktuálně humanitární situace v zemi a co je s bojovníky pluku Azov? Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašková , marz
Spustit audio

Související