Čeká Česko konec dětských dlužníků? Dluhy mladé lidi rdousí, říká advokátka

25. leden 2021

„Předtím než mi bylo osmnáct, přišli chlapi do bytu, že mám exekuce. Lekla jsem se toho. Celé roky mi nechodily žádné dopisy,“ říká Soňa, která je jedním z tzv. dětských dlužníků. Jako plnoletá se dozvěděla, že dluží 60 tisíc za několik neuhrazených pokut za černou jízdu, které vznikly během jejího dětství. Jaký osud čeká mladé lidi, kteří už do dospělého života vstupují s dluhy? Co pro mladého člověka znamená být hned na startu života zatížen exekucemi?

„Musela jsem chodit do školy a na brigádu,“ vypráví Soňa. Spolu s ní sedí v místnosti Tereza Dvořáková z neziskové organizace Tady a teď, o.p.s. Právě Sonin případ byl jeden z prvních, který je k problému přivedl. Soňa měla podle Terezy Dvořákové shodou okolností dluhy přeprodané firmě Marsy Limited se sídlem v daňovém ráji, kterou zastupovali advokáti Volopich a Tomšíček. Medializace známé kauzy podle Dvořákové vedla k zastavení řady dětských exekucí.

exekuce

Jak se ale mohlo stát, že ještě nezletilé děti byly odsouzené za dluhy, za které měli být odpovědni jejich rodiče? „Největší problém v kauzách dětských dlužníků vidím v justici, která po mnoho let vydávala rozsudky proti nezletilým dětem, aniž by tyto děti byly řádně zastoupené,“ říká advokátka Kristýna Kabelová Dolejšová.

Soudy obesílaly rodiče dětí, které soudní zásilky často nepřebírali a aktivně je nebránili. Jednalo se často o pokuty za jízdu načerno, za poplatky v nemocnicích, zpozdné v knihovnách nebo poplatky za svoz komunálního odpadu. To znamená, že dluhy po dětech vymáhaly veřejné instituce.

Čtěte také

Poslanci v úterý 26. ledna projednávají novelu občanského zákoníku, která by dalšímu ukládání dluhů dětem zabránila. „Na mladé lidi to má takzvaný rdousivý účinek. Jakýkoliv jejich první výdělek je postižen exekucí,“ říká Kristýna Kabelová Dolejšová. Podle Terezy Dvořákové je tím úplně největším dopadem na mladého člověka, který si s sebou nese dluh z dětství, zamezení přístupu k důstojnému bydlení.

Pusťte si reportáž a zjistíte, proč jsou za dětské dlužníky vinny hlavně veřejné instituce zřízené městem nebo státem. Jakým dalším potížím mladí lidé s dluhy čelí? A kolik vůbec je lidí s dětskými dluhy?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.