Čeká nás konec Wi-Fi? Nové technologie a tarify mohou zatřást světem

4. duben 2017

Začátkem března přinesl magazín Bloomberg článek, ve kterém se rýsovala odvážná vize světa bez wi-fi internetu. Ohrozit důvěrně známou technologii prý mohou neomezené datové balíčky, nové bezdrátové technologie i mobilní sítě páté generace. Optimistické nadšení ale kazí telekomunikační monopoly a taky česká regionální specifika.

Bloomberg cituje několik analytiků, podle kterých není budoucnost dobře známé ikonky vysílače jistá – jeden z nich dokonce odhaduje, že na veřejných místech, jako jsou stadiony a letiště, se přes Wi-Fi bude připojovat jen třetina návštěvníků. Dnes je to polovina. Důvody pro možný pomalý ústup Wi-Fi jsou tři: zlepšující se nabídka neomezených mobilních dat, nové bezdrátové technologie a vznik rychlých datových sítí 5G s rychlostmi, které se mohou rovnat širokopásmovým domácím přípojkám.

Při bližším pohledu se ale Wi-Fi o své postavení zatím moc bát nemusí. Je pravda, že všichni hlavní operátoři – Sprint, Verizon, AT&T a T-Mobile – v Americe neomezená data nabízí, jenže úplně bez limitů nejsou. Kromě toho, že při velkém vytížení sítě rychlost dat čerpaných nad určitý limit (zpravidla 20 nebo 30 GB) zpomalují, použít mobil jako hotspot k počítači taky není bez překážek. Všichni operátoři vám po vyčerpání 10 GB proteklých přes hotspot sníží rychlost, v případě AT&T dokonce jen na 128 kbps. A protože většinu internetového provozu v kavárnách stejně obstarávají laptopy, předpovědi Bloombergu znějí až příliš optimisticky. Nemluvě přitom o českém trhu, kde kvůli tristní nabídce tuzemských operátorů vypadá život bez Wi-Fi jako nepravděpodobná pohádka.

cafe a notebook - v kavárně - laptop

Tarify se ale mohou zlepšit, třeba s tím, jak se budou zavádět nové bezdrátové technologie. Velké naděje se vkládají do sítí páté generace, 5G. Data by na nich měla téct 10krát až 100krát rychleji a měly by být stabilnější. První velký veřejný test by měl proběhnout při olympijských hrách v Jižní Koreji, jejich skutečného nasazení bychom se měli dočkat až v novém desetiletí. Pokud bychom se ale měli k internetu v budoucnu připojovat jen pomocí SIM karet, vyvstává několik problémů. Patrně budeme jako dnes odkázáni na pár poskytovatelů, kteří nás budou chtít udržet ve svých platformách a jimž budeme veškerá svá data svěřovat. Podobné nedostatky má i technologie LTE-U, kterou text Bloombergu zmiňuje. Ta operuje ve stejném frekvenčním pásmu jako Wi-Fi. Její hlavní výhodou by mělo být pohodlí, protože při přechodu mezi LTE-U a klasickým LTE byste nemuseli zadávat žádné heslo.

V oblasti telekomunikací nás určitě čekají zajímavé časy, jestli však technologický pokrok povede ke snížení významu Wi-Fi, není vůbec jasné – Cisco odhaduje, že v roce 2022 se bude 50 % lidí připojovat přes Wi-Fi, 30 % přes kabel a 20 % přes telefon. Největší potenciál zacloumat našimi internetovými návyky nakonec budou mít při současném zlepšování nabídek operátorů nejspíš sítě 5G. Možná se pak i v Česku přestaneme po příchodu do kavárny automaticky ptát na heslo k Wi-Fi.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.