Čeká nás pěkná budoucnost? Špína vybírá přísné novinky z DIY scény

28. únor 2020

Začátek letošního roku je zatím až nebývale štědrý na nové kapely, nahrávky i pouhé ochutnávky toho, na co se budeme moct těšit v následujících měsících. A to jak v zahraničí, tak i v Česku. Špína proto zasedla ke kulatému stolu a probrala se tím nejvýraznějším, co jsme za poslední dobu slyšeli, a byla by škoda, aby se to utopilo v zapomnění dlouhých zimních večerů. A jako vždy jsme se na spoustě skladeb shodli, i když z některých se naopak překvapivě stalo jablko sváru.

Na některá debutová alba se čeká chvíli a na některá dlouhých deset let. Naši oblíbení hluční ostravští shoegazeři At Bona Fide se konečně odhodlali a v lednu vypustili sedmiskladbový opus Greatest Hits. Nebyla to jediná debutantská ochutnávka, podívali jsme se i na londýnské pankáče Chubby & The Gang, kde najdeme jednoho z členů skinheadské úderky Arms Race z labelu Quality Control HQ. A nesmíme zapomenout ani na první singl kapely s tajemným názvem Coriky, za kterou stojí velmi dobře známé postavy washingtonské scény – Amy Farina, Ian MacKaye a Joe Lally.

Čtěte také

Českou scénu nezastupují jen At Bona Fide. EPček a demo nahrávek se objevilo větší množství. Nusle Sound System se pochlubili novými věcmi v obměněné sestavě a jejich nihilistickou lyriku z Čau lidi, Nusle Calling příjemně podtrhl otvírák Pěkná Budoucnost. Podobně veselá témata přinesla i čerstvá smíchovská kapela Narcosa.

Vzhledem k tomu, že se Špína neštítí ani kapel, které nepotřebují kytary, pustili jsme si novinku od projektu Naked, který vychází u vydavatelství Halcyon Veil, vedeného producentem Rabitem. EP Killed By Roses je druhým střípkem z trilogie zahájené tři roky starým Total Power Exchange. Londýnsko-berlínské duo navíc přetahuje svou tvorbu i do performance.

Dochází na domácí scéně k vzestupu death metalu? Který z projektů se může pyšnit zpěvem intenzity Diamandy Gallás? Co mají společného Raspberry Bulbs s kultovní hardcorovou kapelou Rorschach? Kdo zavřel publikum do klece? Koho najdeme v kapele Autor? A jak zní, když se vydají do nočního Londýna Motörhead a Cockney Rejects? Poslechněte si první novinkovou Špínu ze záznamu!

Playlist:

Autor Wach Auf
Nusle Sound System Pěkná Budoucnost
Naked Blade
Bambara Serafina
Boost Beaten
At Bona Fide A2
ANATOMY S.C.U.M.
Raspberry Bulbs Missing Teeth
Narcosa Biosterilita
Chubby & The Gang The Rise And Fall Of The Gang
Coriky Clean Kill

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.