Čekáme, zvelebujeme a plánujeme podzim. Jak se daří malým klubům v období nouzového stavu?

3. duben 2020

Zahraniční kapely houfně ruší turné nebo je přesouvají v lepším případě na podzim. Dveře klubů jsou uzavřené a zatím to vypadá, že tam jen tak někdo zvučit před vystoupením nebude. Špína se rozhodla nažhavit telefony a zjistit, jak zvládají karanténní opatření malé kluby napříč republikou, o kterých v pořadu často hovoříme. A doufala, že se nedozví, že by to některý z nich mohlo úplně položit.

„Kolektiv je schopný se na nájem Jeden Tagu skládat, nikoho to finančně nepoloží. Všichni, kdo se na tom podílejí, to tak zvládnou udržet do doby, než se situace změní,“ popsala Zuzka Šrámková, členka skupiny, která se stará o ostravský klub Jeden Tag, jak to mají s finanční situací. S variantou skládání výhledově počítá jako s možným řešením i Blum, který hovořil za kolektiv okolo olomoucké SF Mini.

Otázka nájmu patří k těm nejožehavějším, i když ne všechny kluby jsou na tom vysloveně špatně, což potvrzuje i například Michal Kočan stojící v čele crew okolo pražského klubu Underdogs. Ten už na podzim plánuje sérii víkendových akcí, které budou zaměřené na lokální scénu. S obnoveným hraním na podzim to vidí podobně i Jiřina z brněnského Vegalité, který se těší na vystoupení staré finské hardcore-punkové kapely Juggling Jugulars.

Publikum na brněnské RWLS v Kabinetu Múz

Ve Vegalité také využili nastalé situace k zvelebování prostorů, rekonstrukci a úklidu. Na podobnou akci se pravděpodobně chystá i parta pořádající koncerty v kopřivnickém klubu Mandala, kterým také udělala nařízení čistku v akcích, na které se velmi těšili. Co se týče rekonstrukcí, SF Mini zatím vyčkávají, v prostoru se neschází a zůstávají doma, podobně jsou na tom i v jiných klubech. Zásadní čárou přes rozpočet je období nouzového stavu pro brněnský Kabinet Múz, podle Jirzy patří březen mezi nejnašlapanější.

Playlist jsme tentokrát sestavili z kapel a projektů, jejichž vystoupení v jednotlivých klubech padla během nouzového stavu.

Kdy odhaduje zahájení obecného provozu Jiřina z brněnského Vegalité, které kromě koncertního prostoru funguje i jako veganské restaurace? Který ze zrušených koncertů nejvíc mrzí crew okolo olomoucké SF Mini? A které zrušené akce byly nejdůležitější pro Jeden Tag? O kolik koncertů přišli v Kabinetu Múz? Poslechněte si celou Špínu se sérií minirozhovorů se zástupci malých klubů!

Playlist:

Karol Bijata – Gienek
KLS – Model De Klonación De Massa
KLS – A les 22​.​00 h a la Pizzeria de Justo
Juggling Jugulars – Insurrection
Bernays Propaganda – Dojde život
Leechfeast – Village Creep
E-Turn – Nowadays
Tvivler – Kandidat

Spustit audio