Celé Slovensko se pohnulo. Spolek Čierne diery udělal ze zanedbaných památek trend

11. červenec 2022

Čierne diery jsou populární – na Instagramu mají 44 tisíc sledujících. Vydávají také grafiky, z nichž se stal sběratelský artikl a jsou vyprodané za několik minut. Jejich knih o architektuře se prodá tolik jako knížek z červené knihovny. Přitom se zaměřují na málo známé památky: poválečné stavby nebo staré továrny. Jak to je možné?

„Někoho to zajímá, a někdo vidí, že to zajímá všechny lidi okolo,“ říká Martin Lipták, zakladatel spolku Čierne diery. Nabalují se stále další fanoušci. A tak se z rozpadlých staveb, zanedbaných památek a opuštěných továren stal trend. Těší to i odborníky, historiky nebo teoretiky architektury, kteří se tématu věnují. „Oni dělají odbornou práci, my jsme marketingové oddělení,“ vtipkuje Martin.

Martin Lipták, zakladatel spolku Čierne diery

Začalo to přitom nenápadně, když kdysi s kamarády vyrazil na výlet. „Sedli jsme do auta a měli jsme vlaječky v mapě,“ vzpomíná na dávné letní putování. Protože se chtěli podělit o svoje zážitky, udělali si na Facebooku stránku a začali tam postovat stavby, které viděli. V hospodě je napadlo, že se budou jmenovat Čierne diery. „Mysleli jsme tím ty památky, které padají do černé díry nezájmu, přišla nám to dobrá metafora,“ vypráví.

Zajímaly je nejdřív průmyslové stavby, pak přidali další ohrožený druh: poválečnou architekturu. Mluvili jsme tedy také o domě odborů Istropolis v Bratislavě, který se právě bourá. Je to správně? Je to komunistická stavba? A jak se postoj ke starým budovám mění v době klimatické krize? „V dnešní době bychom se už měli naučit zacházet se stávajícím stavebním fondem a adaptovat ho,“ myslí si Lipták.

Chcete načerpat tipy na putování po Slovensku nebo se dozvědět, jak dělat věci rychle? Poslechněte si Bourání s o činnosti spolku Čierne diery.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.