Čelisti: Fantastická noční zvířata versus texaské hypotéky

28. listopad 2016

Zatímco Aleš Stuchlý si srovnával účty s několika pobočkami jedné nejmenované kampeličky, která mu zabrala ropné pole poblíž Terezína, Čelisti povolaly do akce noční zvíře Kamila Filu.

Díl nabral jasné texaské kontury díky hlavním tématům. Tím prvním byl další scenáristický výtvor tvrďáka Taylora Sheridana, který po famózním Sicariu zamířil opět do Nového Mexika. Tentokrát osedlal žánr neowesternu, v němž chytře zkrotil jak žánrový temperament, tak současné přesahy. Dneska už se nebojuje proti banditům, ale proti hypotékám – a pořád je to docela vzrůšo! V Hell or High Water tedy určitě.

Na jihu zůstáváme i při jízdě s Fordem Tomem. Módní návrhář si stříhl další fajnový model, tentokrát ale LGBT téma vyměnil za vrstevnatý „román ve filmu“. Nuda v LA i příliš velké vzrušení v Texasu – Kamil Fila nešetřil na adresu emocionálně drásavého dramatu Noční zvířata slovy chvály. Nadšení zcela jiného druhu zavládlo nad novým disneyovským muzikálem Vaiana: Legenda o konci světa. Dan nejprve všem vysvětlil, co se stane, když v Evropě zadáte do vyhledavače původní americký název Moana. Vít to vyzkoušel a musel se pak omlouvat kolemjdoucím za sklem. Každopádně roztomilá Moana alias Vaiana potěší všechny milovníky elegantní animace, působivých melodií i velkých iniciačních příběhů. Černého Petra si tak nakonec vytáhl Edík Redmayne, J. K. Rowlingová a Fantastická zvířata, která na potterovskou scénu nastoupila tak nepřesvědčivě a dutě, že si vysloužila přízvisko nejzbytečnější blockbuster roku.

Čtěte také

Příště už v plné sestavě popustíme stavidla své vlažné vášni pro francouzský film. Držte si barety!

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.