Čelisti: Mildovi Všechno nejhorší, Miladě Podivné věci a Lajce Strelku

2. listopad 2017

Předčasná nadílka (chvály i invektiv) se snesla na několik očekávaných distribučních premiér, v nichž se to hemží podivnými souvislostmi. Rozplétat nám je pomáhal filmový publicista a vášnivý kynolog Tomáš Stejskal.

Setkání bývalého tajemníka ÚV KSČ se ženou, kterou stejná politická strana poslala na popraviště, zavání dějinným cynismem, obzvlášť když u něj asistuje hrdinný pejsek, kterého sovětský kosmický program ugriloval na oběžné dráze. Kalendář premiér je ale neúprosný a nekorektní. Hraný film Milada o tragickém osudu a pozoruhodné osobnosti Milady Horákové skončil jako plochá série pohlednic bez zbla života. Deset let chystaný animák Lajka Aurela Klimta si s hloubkou taky nepotykal, což by se u rodinného titulu dalo odpustit. Bohužel fantaskní osud fenky kosmonautky není ani dobrý titul pro všechny generace. Je to taková zbloudilá družice od jinak pozoruhodného autora. 

Nejlépe dopadl Milda; vitální penzista, který si možná pletl slepice s přístrojem na ohřev vody, ale nezanechalo to na něm trvalé následky. Podobně se ho nijak nedotýká to, že se účastnil zrůdného socio-politického experimentu. Milda si prostě užívá života a morálka k němu domů nesmí ani na čumendu. Tento muž z bolševického křemene proplouvá klidně i dokumentem Pavla Křemena, který působivě demaskuje banalitu a prostotu zla.

Mildovi přejí mnozí všechno nejhorší, podobně jako hrdince stejnojmenného amerického slasheru. Ta je na rozdíl od Jakeše nucena prožívat dokola den, kdy ji místo narozeninové oslavy čeká vražda. Šťavnatý spotřební kousek Christophera Landona sice jen recykluje lepší filmy, ale aspoň nezvládne nudit.

Recyklaci by si mohla dát do erbu i nová sezóna paranormálního retro-hitu Stranger Things, který už není jen poctou 80. rokům, ale především sobě samému. Osvědčené pop-kulturní figury ztratily překvapivost a seriál spíš jenom opakuje nejlepší momenty předchozí sezóny, přičemž jim přidává na měřítku. Na solidní zábavu to stále stačí, ale pochyby se z dimenze Upside Down derou i do reálného světa.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio