Čelisti: romantické loučení se starým světem a příprava na smrt a roboty

29. duben 2019

Dan, Vítek a Aleš se tentokrát podívají hlavně na seriály o lásce, smrti, robotech a autech. Melancholicky se rozloučí s pichlavým britským humorem, ohodnotí seriál The Grand Tour a potěší sebe i vás alespoň delfíny.

Aleš, Vítek a zmrtvýchvstalý Dan Řehák zahájili Čelisti tradičně depresí ze smrti, tentokrát ze smrti planety, a pak se raději i přes nesmyslnost jakékoliv lidské snahy vzepřít se vůli krutého osudu vyptali Vítka, jak se mu líbilo v Olomouci na AFO. „Festival je krásný jako vždycky, noční výlety do Vertiga jsou však poměrně náročné,“ říká pochroumaný Vítek. Dan se pak pokusil zlepšit všem náladu novinkou o chystaném filmu o delfínech, kterému by měla propůjčit svůj hlas Natalie Portman. Aleš si nicméně neodpustil dát této neoddiskutovatelně radostné filmové novince trpkou příchuť, když připomněl nedávnou smrt muže, který se chtěl stát delfínem. Od Daniela Nekonečného se tedy moderátoři přesunuli k filmovým a seriálovým recenzím.

Seriál Láska, smrt a roboti rozesmutnil Dana, který smrt robotům nepřeje. „Tento seriál se sestává z krátkých filmů od různých tvůrců, celé to zaštítil Tim Miller a asi o něm slyšel David Fincher, který je s tímto počinem spojován, nicméně nevím jak. Asi to má být nějaká bohulibá činnost, možná se snažil přivést na svět jakýsi svobodnější formát. Krátkých filmů se dělá dost, animace jim přeje a ony přejí animaci. Toto bylo mrknutí na nerdy a prý to mělo být dospělé, což znamená nepřístupné, nikoliv dospělé. Je tam plno sexu a násilí, úroveň jednotlivých historek je však pubertální, až předpubertální. Je to něco, co jste mockrát četli a mockrát viděli,“ myslí si Dan. Seriál ho však potěšil v tom smyslu, že nová platforma vznikla, nicméně by Tim Miller měl podle něj hledět také kromě formy na to, co se v těch příbězích děje.

Ze seriálu Láska, smrt a roboti

Ačkoliv Dan Řehák není šoférem, auta rád nemá a na ulici jej rozčilují, miluje prý seriál o autech The Grand Tour. „To je proto, že je ti osm let a jsi idiot,“ tvrdí Vítek. Dan se brání. „Je to romantické loučení se se starým světem, světem motorů a dost možná i s dobrým britským humorem a nápaditostí. Chybí mi britský humor, komediální seriály, které by si korektnost a nekorektnost vykládaly trochu jinak. Paradoxně to nenacházím v South Parku, ale v The Grand Tour,“ říká Dan. „Souhlasím. Když jsem poprvé viděl Top Gear, uvědomil jsem si, že to opravdu není pořad o autech. Je to jeden z nejlepších komediálních formátů a jedna z nejlepších talk show. Je to vysoká škola bryskního humoru, reakcí a sehranosti. The Grand Tour sice nenabízí oproti Top Gearu nic nového, ale jejich sebeironie a pubertální vtípky stále skvěle fungují,“ říká Vítek. „Myslím, že to ještě vybrousili. Vytříbili charaktery, které hrají. Je to Richard Hammond, který se stal blázen do americké popkultury. Clarkson si drží svou břitkou hubu a James May trochu té inteligence a rozumu,“ říká Vítek.

Chtějí být Vítek, Dan a Aleš třemi poťouchlými starci, kteří vedou nesmyslné debaty? A jak se jim líbili noví Avengers? Poslechněte si Čelisti.

autoři: Aleš Stuchlý , Daniel Řehák , Vít Schmarc , maf
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.