Čelisti: S Pátou lodí do dětství, s Ulrichem Seidlem na Safari

28. duben 2017

Kdy se dokumentarista stává lovcem a manipulátorem? Jak se slučuje čistý dětský pohled a tvrdé sociální drama? A jakou Zkouškou dospělosti prošla rumunská kinematografie? Bouře otázek! Další plavbu zrádnými vodami filmové distribuce řídil vedle osvědčeného moderátorského tria Čelistí i hostující emeritní plavčík, cinefil a režisér Tomáš Pavlíček. A bylo to divoké mořské safari.

Na masožravém menu Čelistí se vedle obvyklých zeber, antilop, žiraf a tygrů opět ocitl notorický rakouský provokatér s kamerou Ulrich Seidl. Další z jeho jízlivých dokumentaristických sond do života krajanů tentokrát zabrousila až do Namibie. Ulrich tam strávil příjemnou dovolenou po boku rekreačních lovců exotické zvěře. Jeho cynické oko proměnilo ve filmu Safari hrdé střelce v kořist pozorovatelsko-manipulativní metody. Ta je podle Dana Řeháka už trochu opotřebovaná, podle Tomáše Pavlíčka stále naprosto přesná.

Emocionální houpačku nabídl i další z probíraných filmů, na Berlinale oceněný slovenský film Pátá loď Ivety Grófové. Talentovaná režisérka zprvu trochu těžkopádně hledá rovnováhu mezi sociálním dramatem a filmem pro děti, ale jakmile začne rozvíjet fantazie svých dětských hrdinů, stává se její snímek nesmírně podmanivým zážitkem. Berlínská cena ze sekce Generation14+ přistála na správné palubě.

A na závěr – Zkouška dospělosti. Rumunský film a jeho nejvýraznější tvář Cristian Mungiu už ji rozhodně skládat nepotřebují, což potvrzuje i tohle v Cannes oceněné mistrovské dílo o generaci kompromisu a morálních ústupků. Nelítostný a vrstevnatý portrét jedné rodiny (a v ní se zrcadlící celé společnosti) je po všech stránkách dotaženou ukázkou přesné a neslitovné filmařiny.

Z filmu Zkouška dospělosti

Naše zkouška dospělosti se zase o rok odkládá. Čelisti, vaši věční repetenti existence.

Tyto a mnohé další poznatky z filmově kritického bazénu si vychutnejte i v pravidelných podcastech!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.