Čelisti: Spektrální analýza jihlavských aminokyselin

8. listopad 2015

Po delší době nás opět navštívil velký milovník argininu, alaninu a góji Kamil Fila, aby se tak trochu rehabilitoval za minulou telefonickou šarádu. Zatímco před týdnem zvedal jeho telefony výhradně papoušek, tentokrát filmově-kritický titán opanoval svým hlasem čelistní studio a precizně rozebral jak Zelenkův (pře)ceněný pastiš Ztraceni v Mnichově, tak události kolem dokumentární Jihlavy, kde se začíná volat po návratu ke kořenům a přehodnocení některých stávajících východisek dokumentární produkce.

Společně s dvojicí přízraků Řehák–Schmarc se Kamil ponořil i do nové bondovky Spectre, která celá vypadá, jako by se agentovi 007 zdála ve smrtelném deliriu. Mínění, že tohle rozpadlé korzování po mauzoleu nejslavnějšího špiona není zdaleka tak špatné a nudné, jak se tvrdí, nakonec ve studiu výrazně převládlo.

Lehká váda se rozpoutala nad ještě teplou mrtvolou Macbetha, který jistě je na jednu stranu vyhrocenou formální exhibicí (jak tvrdí Aleš), na druhou stranu ale dovede vitálně vystihnout rozloženou mysl Shakespearových postav (jak tvrdí Vít). Zda vám tohle divadlo ve filmu bude připadat spíše mrtvolné, nebo spíše vtahující, je tak otázkou pro tři sudičky.

Příště se po delším čase podíváme do Rumunska a řekneme si, co se děje O patro níž. Bude to asi dost špinavej Job(s).

autor: Vít Schmarc
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.