Čelisti: Učitelka Julieta a její svět aneb Kde je Bohdalka!

24. červenec 2016

Na poslední chvíli naskočil na rozjetý vlak filmově-kritických Čelistí Antonín Tesař, aby zachránil dobrou pověst absentujícího Víta Schmarce. A co je nejdůležitější, jako jediný viděl v kině poslední dílo Jana Hřebejka Učitelka, kterému se dostalo smíšených reakcí na karlovarském festivale. Ačkoli si někteří diváci myslí opak, podle Tondy Tesaře se aktuální práce dvojice Jarchovský–Hřebejk jejich někdejším snímkům jako Pelíšky nebo Musíme si pomáhat nevyrovná.

Podobně je na tom Aleš Stuchlý s hodnocením nového snímku Pedra Almodóvara Julieta, jenž také rozdmýchal v publiku vášnivé reakce. Ačkoli se k příběhu ženy zahrané hned dvěma herečkami najednou staví publikum buď neurvale odmítavě, nebo naopak nekriticky okouzleně, zařadil Stuchlý Julietu někam do kvalitativního středu filmografie tohoto oblíbeného Španěla.

Zato držitel divácké ceny z Karlových Varů, snímek Tohle je náš svět, se setkává v drtivé většině případů s kladným přijetím. U Čelistí však ideologický paprikáš a modelová studie přívětivého extremismu a novátorských výchovných metod neprošla úplně hladce. A to dělá Viggo Mortensen, co může. Chcete-li prozřít po vzoru Noama Chomského a hlavně zjistit, co dá Uršule Klukové novou naději do života nebo kam nám utekla Bohdalka, stahujte podcast! Dobrý večer

autoři: Aleš Stuchlý , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.