Ceny Magnesia Litera zůstávají pohodlné a nepřekvapivé. Nejzbytečnější kategorie je blog roku

10. červen 2021
Liberatura

Kniha roku pro Martina Hilského, próza pro Daniela Hradeckého. Blog roku pro facebookovou stránku Městské policie Přerov. „Není to nijak překvapivé. Žádný pokrok nenastal,“ myslí si o letošním ročníku literárních cen Magnesia Litera spisovatelka Tereza Semotamová. „Čekal jsem skoro všechno,“ potvrzuje spisovatel Marek Torčík. V čem by se Magnesie Litery měly změnit? A není čas na vznik další literární ceny?

Možná si pamatujete loňskou fotografii vítězů – samých mužů. Letos se sice mezi oceněné dostaly i ženy, ale podle Terezy Semotamové se Magnesie pořád nepoučily. „Přijde mi fakt zvláštní, když je tady tolik autorek, proč je tam zase pět chlápků,“ říká Semotamová, když mluvíme o kategorii próza. Zmiňuje pak třeba díla Terezy Límanové, Markéty Pilátové nebo Petry Soukupové. Marek Torčík zase připomíná debut Praskliny Kláry Vlasákové.

Tereza Semotamová a Marek Torčík

Torčíkovi ale na v úterý vyhlášené Magnesii Liteře vadí nejvíc její neprůhlednost. „Nevím, o co se v těch nominacích snažíme, jestli chceme zpropagovat méně reprezentované autory nebo podpořit tu největší kvalitu.“ 

V kategorii blog roku získal cenu facebookový účet Městské policie v Přerově. Má ještě smysl blogy oceňovat? „Možná není z čeho brát, je potřeba to rozšířit na digiliteraturu, možná jsou zajímavé věci na Instagramu, možná jsou zajímavé podcasty,“ myslí si Tereza Semotamová. „Možná je toho hodně a má to vybírat někdo, kdo je schopný se k tomu dostat.“ Marek Torčík dodává, že místo blogu roku by se klidně mohla vytvořit cena za esejistiku. 

Z jakých ocenění letošní Magnesie Litery mají Tereza Semotamová a Marek Torčík radost? A jak dopadl raut? Poslechněte si Liberaturu o dalším ročníku nejdůležitějších literárních cen v Česku.  

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.