Černé kukly, kosa a mlha nad blaty. Do Špíny dorazila kapela Sekeromlat

4. říjen 2019

Pražská blackmetalová kapela Sekeromlat hraje něco málo přes dva roky, všechno začali ve zkušebně dva kamarádi Honza s Králem. Druhý kytarista sice už v kapele nepůsobí, ale čtveřice s basačkou Karolínou, bubeníkem Arnym a zpěvákem Davidem letos na jaře vydala první EP. Což byla také ideální záminka pozvat si je na metalový sedánek do Špíny.

Všechno okolo Sekeromlat se točí především kolem přátelství, většina členů se znala především ze společného setkávání nad pivem a předtím nikde nepůsobila. Založit kapelu byl skvělý způsob, jak to celé posunout ještě někam dál. Karolína v té době hrála doma na basu jen tak, ze stesku po klavíru, který doma neměla, zpěvák David si údajně řvaní ozkoušel, především když se někde rozčiloval. První koncert odehráli Sekeromlat loni v modřanském Mayapur pokojíčku. „Když jsme viděli nějaké fotky z prvního vystoupení, stáli jsme tam jak prkna,“ smáli se. V té době se někdy začal rodit nápad dát koncertům jiný rozměr. Blackmetalové warpainty tak začaly střídat kukly, za které by se nemuseli stydět ani členové amerických Midnight, a nedávno se u nich začala objevovat i kosa, kterou dostal David darem od Vojty z Bahratal. Sekeromlat mají zkrátka klasické metalové atributy moc rádi, čemuž odpovídá i květnatý styl psaní na sociálních sítích, za nímž stojí kytarista Honza.

Sekeromlat letos doplní Bahratal na části temného výjezdu s podtitulem Triumf vůle, kde vystoupí například ještě Oči vlka nebo Plešatá zpěvačka. Povídali jsme si tak především o sobotním zastavení v sudetském Sauersacku a o tom, jestli jsou jednotliví členové Sekeromlat pověrčiví při návštěvách podobných míst. A taky došlo na jejich vlastní pořadatelské aktivity. Stojí totiž za benefiční akcí Lidstvu smrt, psům život.

Vůči čemu se vymezují Sekeromlat ve svých textech a jaký mají vztah ke zpívání v češtině a českému black metalu? Kde sehnali první kukly? Proč kazeta vznikala docela dlouho a kdo všechno se na ní podílel? Poslechněte si Špínu s kapelou Sekeromlat!

Playlist:

Sekeromlat – Fosgen
Sekeromlat – Staň se bahnem
Bone Awl – These Days Are Marked
Jonathan Hultén – Anguished Are the Young
Nattefrost – Nekronaut (Cunt Cunt Gimme More)
Nachtmystium – Hellish Overdose
Black Pyramid – Visions Of Gehenna
Akitsa – Voies Cataclysmiques
Sekeromlat – Až vyhasne slunce

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Petr Wagner , Honza Šamánek
Spustit audio